Home Svijet Priopćenje Ureda ICC-a: Glavni tužitelj obrazložio zahtjev za odobravanje uhidbenih naloga za čelnike Izraela i Hamasa

Priopćenje Ureda ICC-a: Glavni tužitelj obrazložio zahtjev za odobravanje uhidbenih naloga za čelnike Izraela i Hamasa

by Ante R.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je od sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da odobri uhidbene naloge za tri Hamasova vođe i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici suda.

Khan je u priopćenju pozvao na hitno oslobađanje svih talaca i njihov siguran povratak obiteljima te je još jednom pozvao sve strane u sukobu da bez odgode počnu poštivati međunarodno pravo.

“Danas još jednom ističemo da međunarodno pravo i zakoni oružanih sukoba vrijede za sve. Niti jedan vojnik, nijedan zapovjednik, nijedan civilni vođa – nitko – ne može djelovati nekažnjeno. Ništa ne može opravdati namjerno lišavanje ljudskih bića, uključujući toliko žena i djece, osnovnih životnih potrepština. Ništa ne može opravdati uzimanje talaca ili ciljanje civila.”

Glavni tužitelj pozvao je i da trenutačno prestanu svi pritisci i zastrašivanje tužitelja i sudaca Međunarodnog kaznenog suda, ne pojašnjavajući tko stoji iza tih postupaka.

“U ovom je trenutku ključno da se mom Uredu i svim dijelovima Suda, uključujući njegove neovisne suce, dopusti obavljati vlastiti posao s potpunom neovisnošću i nepristranošću. Inzistiram da svi pokušaji ometanja, zastrašivanja ili neprimjerenog utjecaja na dužnosnike ovog suda moraju odmah prestati.”

U obrazloženju zahtjeva za odobravanjem uhidbenih naloga Khan navodi da, na temelju dokaza koje je prikupio i analizirao njegov ured,  postoje razumni temelji za vjerovanje da su Yahya Sinwar (vođa islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze), Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, poznatiji kao Deif – zapovjednik oružanog krila Hamasa tzv. brigada Al-Qassam i čelnik Hamasova politbiroa Ismail Haniyeh kazneno odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Izraela i Države Palestine od barem 7. listopada 2023., a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant od 8. listopada.

Trojica Hamasovih vođa, po Khanu su odgovorna za zločine istrebljenja, ubojstava, uzimanje talaca,  silovanje i druge oblike seksulanog nasilja te mučenje u kontekstu zatočeništva, kao i druga nehumana djela nad zatočenicima te za okrutno postupanje i povredu ljudskog dostojanstva zatočenika.

Po tužiteljstvu Hamasovi zločini protiv čovječnosti počinjeni su u okviru  “raširenog i sustavnog napada Hamasa i drugih oružanih skupina na civilno stanovništvo Izraela”. Po procjeni tužiteljstva neki od tih zločina odvijaju se do danas.

“Moj Ured tvrdi da postoje razumni razlozi vjerovati da su Sinwar, Deif i Haniyeh kazneno odgovorni za ubojstvo stotina izraelskih civila u napadima koje je počinio Hamas (osobito njegovo vojno krilo, brigade al-Qassam) i druge naoružane skupine 7. listopada 2023. i uzimanje najmanje 245 talaca.”

Ured tužitelja obavio je razgovore sa žrtvama i preživjelima sa šest lokacija: Kfar Aza, Holit, mjesto održavanja glazbenog festivala Supernova, Nir Oz i Nahal Oz.

“Stav je mog Ureda da su te osobe planirale i potaknule počinjenje zločina 7. listopada 2023., te su svojim radnjama, uključujući i osobne posjete taocima nedugo nakon njihove otmice, priznale svoju odgovornost za te zločine. Tvrdimo da ti zločini ne bi mogli biti počinjeni bez njihovih radnji. Optuženi su i kao supočinitelji i kao nadređeni”.

Khan je napisao da je tijekom posjeta kibucu Be’eri i kibucu Kfar Aza, kao i mjestu održavanja Supernove, vidio razorne prizore i dubok učinak zločina.

“Razgovarajući s preživjelima, čuo sam kako su ljubav unutar obitelji, najdublje veze između roditelja i djeteta, rastrgane kako bi nanijele nedokučivu bol proračunatom okrutnošću i krajnjom bešćutnošću. Ta djela zahtijevaju odgovornost”.

Netanyahu i Gallant su, prema tužitelju ICC-a, odgovorni za izgladnjivanje civila kao metodu rata, namjerno izazivanje velikih patnji ili ozbiljne štete za zdravlje i ozljede te za okrutno postupanje, ubijanje, namjerno ciljanje civilnog stanovništva u napadima, istrebljenje i ubojstva, uključujući kroz izgladnjivanje, progon i druga nehumana djela.

“Tvrdimo da su zločini protiv čovječnosti, za koje se terete, počinjeni kao dio široko rasprostranjenog i sustavnog napada na palestinsko civilno stanovništvo u skladu s državnom politikom. Ti zločini, po našoj procjeni, traju i danas”. Ured tužitelja smatra da dokazi pokazuju da je “Izrael namjerno i sustavno uskraćivao civilnom stanovništvu u svim dijelovima Gaze ono što je neophodno za ljudski opstanak”.

“To se dogodilo nametanjem potpune opsade Gaze koja je uključivala potpuno zatvaranje triju graničnih prijelaza, Rafah, Kerem Shalom i Erez, od 8. listopada 2023. na dulja razdoblja, a zatim samovoljnim ograničavanjem prijenosa osnovnih zaliha – uključujući hranu i lijekove – preko graničnih prijelaza nakon što su ponovno otvoreni. Opsada je također uključivala prekid prekograničnih cjevovoda za vodu od Izraela do Gaze – glavnog izvora čiste vode za stanovnike Gaze – na duže razdoblje počevši od 9. listopada 2023., te prekid i ometanje opskrbe električnom energijom od najmanje 8. listopada 2023. do danas. To se dogodilo zajedno s drugim napadima na civile, uključujući one koji su čekali u redu za hranu; ometanje dostave pomoći od strane humanitarnih agencija; te napade i ubojstva humanitarnih radnika, što je prisililo mnoge agencije da prestanu ili ograniče svoje operacije u Gazi.”

Po tužiteljima to je učinjeno kako bi se eliminirao Hamas, osigurao povratak talaca i “kolektivno kaznilo civilno stanovništvo Gaze koje vide kao prijetnju Izraelu”.

Učinci korištenja izlgadnjivanja kao metode rata su, zajedno sa napadima i i kolektivnim kažnjavanjem stanovništva u Gazi, akutni i općepoznati i oni uključuju pothranjenost, dehidraciju, duboke patnje i rastući broj mrtvih među Palestincima uključujući bebe, drugu djecu i žene.

“Danas moj Ured traži optužnicu za dvojicu najodgovornijih, Netanyahua i Gallanta, i kao supočinitelje i kao nadređene”.

“Izrael, kao i sve države, ima pravo poduzeti mjere za obranu svog stanovništva. To pravo, međutim, ne oslobađa Izrael ili bilo koju državu od obveze poštivanja međunarodnog humanitarnog prava. Bez obzira na vojne ciljeve koje mogu imati, sredstva koja je Izrael izabrao da ih postigne u Gazi – namjerno izazivanje smrti, gladi, velike patnje i ozbiljne ozljede tijela ili zdravlja civilnog stanovništva – su zločinačka”.

“Kao što sam također više puta naglasio u svojim izjavama, oni koji ne poštuju zakone neka se ne žale kasnije kada moj Ured nešto poduzme. Došao je i taj dan.”

U priopćenju tužiteljeva ureda se navodi da je sudsko vijeće ICC-a utvrdilo da je nadležnošću suda obuhvaćen prostor Gaze i Zapadne obale uključujući istočni Jeruzalem. Tužitelji smatraju da su zločini počinjeni u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba Izraela i Palestine, kao i oružanog sukoba između Izraela i Palestine koji nema međunarodni karakter, a koji su se odvijali istodobno. – Hina.

You may also like