Home Vijesti Pučka pravobraniteljica kritizirala izvješće o kršenju prava molitelja na trgovima: Ne vidim u ovim primjerima kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju

Pučka pravobraniteljica kritizirala izvješće o kršenju prava molitelja na trgovima: Ne vidim u ovim primjerima kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju

by Ante R.

Udruga “U ime obitelji” u srijedu je na okruglom stolu u Saboru u organizaciji s Domovinskim pokretom predstavila izvješće o kršenju prava molitelja na trgovima u prošloj godini. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter uputila je kritike istaknuvši da u navedenim primjerima u izvješću ne vidi kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju. 

Također je izrazila nadu o provedbi šire rasprave “i o slobodi izražavanja i okupljanja onih koji iskazuju neslaganje s moliteljima i porukama koje se šalju s ovih okupljanja”.

– U izvješću se navodi 57 slučajeva napada, ali faktično se radi o izjavama, umjetničkim akcijama, novinskim tekstovima i slično. Za jedno izvješće koje navodi da se bavi ljudskim pravima duboko je problematičan, u pogledu nerazumijevanja slobode izražavanja, način na koji se brojne osobe – od novinara, aktivista do političara koji su kritički javno progovarali – javno i poimence proziva za protupravno postupanje, istaknula je.

Nadalje, dok se cijelo vrijeme spominju napadi, Šimonović Einwalter ističe kako se u ovom izvješću ne navodi nijedan primjer fizičkog napada na molitelje. “Ja u ovome kao pučka pravobraniteljica ne vidim u ovim primjerima kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju. Mi ni nismo tijelo kaznenog progona, ali se može postaviti pitanje jesu li oni koji navode ova kaznena djela podnijeli i kaznene prijave, rekla je. Dok molitelji mole na gradskim trgovima, oni koji se ne slažu imaju pravo na svoju slobodu javnog okupljanja, prosvjedovati, kritizirati, naglasila je pučka pravobraniteljica, piše HRT.

Peternel: Pravo na slobodu govora i pravo na slobodu okupljanja temeljna su ljudska prava za sve pa tako i muškarce koji mole krunicu!

You may also like