Home Svijet Putin optužio Zapad da riskira globalni sukob, poslao upozorenje: Nećemo dopustiti da nam itko prijeti

Putin optužio Zapad da riskira globalni sukob, poslao upozorenje: Nećemo dopustiti da nam itko prijeti

by Ante R.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Zapad da riskira globalni sukob i rekao da nikome neće biti dopušteno prijetiti najvećoj svjetskoj nuklearnoj sili, na obilježavanju pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Dok ruske trupe napreduju protiv ukrajinskih snaga koje imaju potporu Zapada, Putin je optužio “arogantne” zapadne elite da zaboravljaju odlučujuću ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u porazu nacističke Njemačke, kao i da potiču sukobe diljem svijeta.

“Znamo do čega vodi neumjerenost u ovakvim namjerama. Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob”, rekao je Putin na Crvenom trgu nakon što je ministar obrane Sergej Šojgu pregledao mnogobrojne postrojene trupe. “Ali u isto vrijeme nećemo dopustiti da nam itko prijeti. Naše strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti.”

Putin, koji je poslao svoju vojsku u Ukrajinu 2022., taj rat smatra dijelom borbe sa Zapadom, za koji kaže da je ponizio Rusiju nakon pada Berlinskog zida 1989. zadiranjem u “sferu utjecaja Moskve”.

Ukrajina i Zapad optužuju Putina za otimanje zemlje u imperijalnom stilu. Obvezali su se poraziti Rusiju, koja trenutačno kontrolira oko 18 posto Ukrajine, uključujući Krim i dijelove četiriju regija u istočnoj Ukrajini. Rusija tvrdi da su ta područja, nekad dio Ruskog carstva, sada ponovno dio Rusije.

Sovjetski Savez izgubio je 27 milijuna ljudi u Drugom svjetskom ratu, od čega mnogo njih u Ukrajini, da bi na kraju potisnuo nacističke snage natrag do Berlina, gdje je Hitler počinio samoubojstvo. Crveni sovjetski stijeg pobjede podignut je nad Reichstagom 1945. godine.

Bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke stupila je na snagu u 23:01 sati 8. svibnja 1945. godine i u Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u se obilježava kao “Dan pobjede u Europi”.

Tada je u Moskvi već bio 9. svibnja, koji je potom u Sovjetskom Savezu postao “Dan pobjede” u tzv. Velikom domovinskom ratu 1941.-45. – Hina.

You may also like