Home Vijesti Putinova taktika iscrpljivanja uzima maha; Kovačević naglasio dva bitna razloga teške situacije u Ukrajini

Putinova taktika iscrpljivanja uzima maha; Kovačević naglasio dva bitna razloga teške situacije u Ukrajini

by Ante R.

U emisiji “Studio 4” na HTV-u gostovali su bivši voditelj operacija SOA-e Ante Letica i bivši saborski zastupnik i član MORH-a 1990-ih Pero Kovačević. Komentirali su trenutni razvoj situacije na bojištu u Ukrajini, ocijenili je teškom i opasnom po Ukrajinu, pri čemu je Kovačević naglasio dva bitna razloga takvog stanja, krah ukrajinske protuofenzive, te obustava vojne pomoći.

Ante Letica rekao je da brutalna agresija Rusije ne traje tri nego deset godina i trajat će još neko vrijeme jer, kaže, Putin ima taktiku iscrpljivanja Ukrajine i zapadnih saveznika. – Situacija je vrlo teška i opasna za Ukrajinu. Nadam se da će Ukrajinci smoći snage i da će se uspjeti oduprijeti, no situacija nije dobra, rekao je Letica.

Jutros je 30.000 ruskih vojnika krenulo na grad Harkiv, a Ukrajina povlači svoje snage s drugih bojišta i šalje ih na krizna područja gdje jača ruski pritisak.

Pero Kovačević naglašava dva bitna razloga zašto je Ukrajina došla u tešku situaciju.

Prvi je razlog krah ukrajinske protuofenzive, smatra Kovačević, koji naglašava da su vojni analitičari precijenili moć naoružanja koju je Zapad poslao Ukrajini i napominje da je bio među prvima koji su govorili da od toga neće biti ništa. Kaže i da je Ukrajina doživjela velike gubitke u ljudstvu i naoružanju.

Drugi je razlog obustava vojne pomoći Ukrajini. Dosad je upumpano 250 mlrd. dolara. Pomoć je prestala jer su vojna skladišta prazna, a Rusija je učila na greškama i sada imaju podatke kada Ukrajincima stiže pomoć, situacija je sada sasvim drugačija, rekao je Kovačević.

Evakuacija ukrajinskih civila iz ugroženih područja

Letica je za evakuaciju ukrajinskih civila iz ugroženih područja rekao da je to humana gesta. – No u obrambenom smislu to je opasno jer se šalje poruka da su gradovi pred padom ili su već pali. I mi znamo iz Domovinskog rata da kada se civili povuku, i obrana tih gradova pada, rekao je Letica.

Kovačević naglašava da Ukrajina ima velike probleme i s ljudstvom.

– Imala je preko milijun ljudi, a sada je palo na 700.000. Velik broj Ukrajinaca bježi iz zemlje kako ne bi bili mobilizirani. Promijenjena je starosna struktura, bojišnica je duga više od 1000 km i snage su prenapregnute. Mora se pojačati harkivsko područje, što znači da slabi istočno i južno bojište. Nadam se da će uspjeti barem usporiti rusku ofenzivu, pa čak je i zaustaviti, rekao je Kovačević, piše HRT.

You may also like