Home Gospodarstvo Sa nova tri europska projekta, splitski ŽUC najuspješnjiji je u povlačenju europskih sredstava

Sa nova tri europska projekta, splitski ŽUC najuspješnjiji je u povlačenju europskih sredstava

by Ante R.

Nova tri europska projekta Županijske uprave za ceste Split predstavljena su ovog tjedna na početnoj konferenciji održanoj u Solinu. Riječ je o projektima pristupnih cesta lukama u Trogiru te na otocima Braču i Šolti. Gotovo 4 milijuna eura osigurano je iz Kohezijskog fonda, ostatak je osiguralo ministarstvo, a projekti će biti realizirani do kraja godine u okviru nacionalnog programa ulaganja u luke u svrhu bolje povezanosti s priobaljem.

Ispred Županijske uprave za ceste nazočne na konferenciji pozdravio je ravnatelj Petar Škorić i istaknuo kako ovakvi značajni projekti zahtijevaju sveobuhvatan pristup i rad brojnih institucija, a fondovi Europske unije koji su na raspolaganju predstavljaju jedinstvenu mogućnost i priliku koja se ne smije propustiti, ponajviše zbog nedostatka vlastitih sredstava i preniske razine ulaganja u županijske i lokalne ceste. –

– Troškovi održavanja i izgradnje cesta u posljednjih godina porasli su i do 50%, a razina sredstava osiguranih za održavanje i izgradnju županijskih i lokalnih cesta ostala je na istoj razini kao i prije dvadeset godina – istaknuo je Škorić te naglasio kako županijske uprave za ceste upravljaju najvećom mrežom cesta u cijeloj državi, točnije iste predstavljaju dvije trećine svih javnih cesta.

Unatoč ovakvim barijerama naši djelatnici ulažu dodatne napore kako bi pronašli alternativne izvore financiranja, poput fondova Europske unije – zaključio je Škorić te dodao kako očekuje da se kroz cjelovite izmjene Zakona o cestama konačno riješi pitanje održivog i stabilnog sustava financiranja županijskih i lokalnih cesta u Republici Hrvatskoj, uz potporu svih županija, gradova i općina.

U obraćanju okupljenima župan Blaženko Boban naglasio je veliku važnost da se osim osiguranih državnih sredstava iskoristi svaka pružena mogućnost za dobivanje europskih sredstava za županijske ceste –

– Čestitam Županijskoj upravi za ceste koja pronalaskom europskih sredstava kroz posebne nacionalne programe poput ovoga zaista racionalno upravlja ograničenin proračunom. Time oslobađamo matična sredstva za zagorski dio naše županije što nam ostavlja više mogućnosti za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta koje ne možemo financirati europskim sredstvima.

Predstavljanju nova tri europska europska projekta nazočio je i resorni ministar Oleg Butković koji je čestitao županu Bobanu i ravnatelju Škoriću –

– Vi ste pravi primjer korištenja europskih fondova budući da ste kao Županijska uprava za ceste najuspješniji u korištenju EU sredstava. Uz već realizirani projekt izgradnje prve dionice ceste Pučišća – Povlja na otoku Braču ukupne vrijednosti 8 milijuna eura, uz ova nova tri projekta dolazimo do iznosa većeg od 12 milijuna eura. To je zaista značajan iznos za Županijsku upravu za ceste pogotovo kada uzmemo u obzir da se radi o investicijama iz prošle i ove godine. – kazao je Butković.

Županijska uprava za ceste nastavlja s aktivnostima pripreme dokumentacije za nastavak nekoliko projekata. Prioritet je izgradnja druge dionice od Pučišća do Povlja, zatim izgradnja novog tunela na Hvaru Pitve – Zavala, izgradnja prometnice Vela Farska – Murvica, a u županijski prostorni plan uvrštena je i lokacija za podmorski tunel Šolta – Brač kojega bi, ukažu li se mogućnosti, također financirali pomoću europskih sredstava. U tijeku i projektiranje mreže biciklističkih staza i ruta kojima će se preko županijskih i lokalnih cesta povezivati parkovi prirode Dinara i Biokovo.