Home Svijet “Situacija u Mađarskoj je zastrašujuća” – Zbog Orbanovih “nezakonitih metoda maltretiranja” europskih tvrtki najavljen hitan zadatak nove EU komisije

“Situacija u Mađarskoj je zastrašujuća” – Zbog Orbanovih “nezakonitih metoda maltretiranja” europskih tvrtki najavljen hitan zadatak nove EU komisije

by Ante R.

Skupina eurozastupnika pozvala je Europsku komisiju da obustavi financiranje Mađarskoj dok vlada Viktora Orbána povećava porezne namete europskim tvrtkama pritišćući ih da prodaju imovinu i povuku se iz Mađarske. Ne može EU davati milijarde vladi koja koristi nezakonite metode za maltretiranje europskih tvrtki, poručio je zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Freund. Bit će to hitan zadatak za novu Europsku komisiju nakon izbora u lipnju, ističe on.

Mađarski premijer Viktor Orbán sve intenzivnije pokušava istjerati EU-tvrtke. Vrijeme dominacije njemačkih ili francuskih tvrtki trebalo bi biti gotovo, poručio je s gospodarskog foruma u Berlinu. Orbánov je cilj istjerati tvrtke europskih investitora iz tzv. strateških sektora, piše Jutarnji list.

Mađarska vlada godinama nameće dodatne poreze i ograničenja stranim tvrtkama u građevinarstvu, komunikacijama i transportu, u maloprodaji i financijskom sektoru, piše njemački Der Spiegel. Cilj je jačati pritisak na vlasnike kako bi ih se nagnalo da prodaju tvrtku mađarskim poduzetnicima, često miljenicima Orbánova režima.

Petero europarlamentaraca različitih političkih orijentacija prosvjedovalo je prošlog tjedna u pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen da je riječ o očitom kršenju ‘slobode poslovanja, prava vlasništva, načela poštenog tržišnog natjecanja i drugih ključnih elemenata zajedničkog unutarnjeg tržišta‘. Zastupnici pozivaju na ‘brže i sustavnije‘ mjere protiv štetnih mjera mađarske vlade, pozivajući da Komisija što prije izrekne financijske mjere protiv Mađarske, piše Spiegel. U Mađarskoj svoje tvornice imaju Mercedes Benz, BMW, Volkswagen, div vojne industrije Rheinmetall.

Njemačke kompanije prosvjedovale su protiv diskriminatornih mjera mađarskih vlasti još prošle godine, a u međuvremenu pritisak je pojačan. Nakon što je Orbán povećao poreze na telekomunikacije, britanski Vodafone prodao je svoju mobilnu mrežu konzorciju okupljenu oko mađarske kompanije 4iG. Mađarska podružnica velikog proizvođača građevinskog materijala Heidelberg Materials u gubicima je zbog uvođenja dodatnih poreza na CO₂ i naknada za rudarstvo. Njemačka tvrtka Avialliance koja upravlja zračnom lukom Budimpešta ne može dobiti bitne dozvole, pa Nijemci sada pregovaraju o prodaji.

“Situacija u Mađarskoj je zastrašujuća”, rekao je Philipp Haussmann, direktor Klett grupe, njemačke obrazovne tvrtke koja posluje u Mađarskoj. Kazneni porezi, brze promjene zakona i regulatorni pritisak pomiješan s otvorenim političkim kampanjama dio su mjera za istiskivanje stranih ulagača, upozorava Haussmann, zamjenik predsjednika Njemačkog istočnog poslovnog udruženja sa sjedištem u Berlinu.

Otkako se vratio na vlast 2010., Orbán je pojačao kontrolu nad svim institucijama, od medija do sudova, i zamaglio granicu između politike i poslovanja, piše Bloomberg. Orbánov prijatelj iz djetinjstva, bivši plinomonter, postao je milijarder i najbogatija osoba u Mađarskoj nakon mnogo ugovora s državom. Orbánov zet sada je vlasnik luksuznih hotela.

Političke kritike iz Bruxellesa zbog Orbánove kontrole nad medijima i pravosuđem dugo se nisu ticale gospodarstva, jer je Mađarska nudila najbolje uvjete moćnim tvrtkama EU iz automobilske i obrambene industrije. Ali kako Orbánova vlada sve agresivnije provodi svoju strategiju mađarizacije, na udar su došli i sektori koji su dosad bili pošteđeni, piše Jutarnji list.

You may also like