Home Vijesti SKUPOCJENA OGRLICA Poznati hrvatski odvjetnik Željko Olujić osvrnuo se na slučaj Pavla Vujnovca, vlasnika PPD-a

SKUPOCJENA OGRLICA Poznati hrvatski odvjetnik Željko Olujić osvrnuo se na slučaj Pavla Vujnovca, vlasnika PPD-a

by Ante R.

Poznati hrvatski odvjetnik Željko Olujić komentirao je slučaj vlasnika Prvog plinarskog društva Pavla Vujnovca koji je na carini uhvaćen s neprijavljenom skupocjenom ogrlicom.

Carinska uprava Ministarstva financija potvrdila je da je prekršajno kaznila vlasnika Prvog plinarskog društva (PPD) Pavla Vujnovca zbog neprijavljivanja carini ogrlice vrijedne nešto više od pola milijuna eura.

“On je prelazio granicu sa skupocjenom ogrlicom u vrijednosti većoj od 500 tisuća eura što ukazuje na to da je riječ o briljantima ili dijamantima. Dakle, nije samo zlato. Ono što mogu reći u ovom trenutku je da je to u svakom slučaju prekršaj, a hoće li se raditi o kaznenom djelu odlučit će Državno odvjetništvo”, kaže Olujić.

Vujnovac se vraćao iz Züricha, a carinici su “neposrednim opažanjem/obavljanjem nadzora” te da je direktor i vlasnik PPD-a zbog neprijavljivanja robe kažnjen s novčanom kaznom od 50 tisuća kuna.

“Protiv Vujnovca je pokrenut prekršajni postupak i doneseno je rješenje o prekršaju koje je pravomoćno što znači da se on na ovo nije žalio. Ogrlica mu je oduzeta samo kao mjera dok ne plati prekršajnu kaznu u iznosu od 50 tisuća kuna. Ali, u svakom slučaju će slijediti daljini postupak provjere nadležnog državnog odvjetništva. Ako se utvrdi da postoje elementi kaznenog djela, pokrenut će se i postupak protiv optuženoga”, tvrdi odvjetnik.

U Carini ističu da se u konkretnom slučaju ne radi o kaznenom djelu, nego o postupanju na koje je primjenjivo prekršajno zakonodavstvo.

“U kaznenom zakonu postoje kazne za ovakva djela, ali mora se raditi o robi koja je predmet zabrane ili ograničenja što u ovom slučaju to nije. No, svakako nadležno državno odvjetništvo mora utvrditi činjenice koje sam naveo kako bi se utvrdilo radi li se zaista o kaznenom djelu ili ne”, kaže Olujić.

Odvjetnik tvrdi da se u ovom slučaju treba utvrditi kada je ogrlica kupljena, posjeduje li gospodin Vujnovac račun, zašto na granici nije prijavio tu ogrlicu i ono što je vrlo bitno je li bila sakrivena, to jest, gdje se nalazila i kako je nju carinik otkrio.

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je potvrdilo da je od Carine zatražilo dostavu dokumentacije radi provjere ima li u navedenom elemenata i kaznenog djela.

“Važno je to kada bi se utvrdilo kada je i gdje kupljena da se isto tako utvrdi odakle gospodinu toliki iznos novca za vrijeme kupovine te je li plaćen porez”, dodao je Olujić.

Odvjetnik zaključuje kako je jako teško da će se u ovom slučaju raditi o kaznenom djelu, piše direktno.hr.