Home Vijesti Službeno objavljene nove mjere koje stupaju na snagu u ponoć. Evo što se mijenja!

Službeno objavljene nove mjere koje stupaju na snagu u ponoć. Evo što se mijenja!

by Ante R.

U ponoć na snagu stupaju nove mjere koje je donio Nacionalni stožer. Objavljene su konačno i na službenim stranicama

 

 

Prema novoj odluci, bit će zabranjena javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona sa covid potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba.

 

 

U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covida potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

 

 

Na privatnim okupljanjima bit će moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.

U ovom trenutku neće biti promjena u radu ugostiteljskih objekata ali će biti bolja kontrola. Intenzivnije će se kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje i čišćenje prostorija.

Ograničit će se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

 

Za razliku od dosadašnjih odluka, koje je donosio Stožer, ovo su prve odluke koje su morale biti obrazložene. Naime, riječ je o odluci Ustavnog suda od 21. prosinca.

 

 

‘Naložili smo da Stožer ubuduće mora obrazložiti svaku odluku tako da javnost i adresati znaju zašto se neka odluka donosi te objasniti ustavno načelo razmjernosti’,Ovo su nove mjere koje stupaju na snagu u ponoć kazao je tada predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, javlja tportal.