Home Vijesti SOA se očitovala nakon kibernetičkih napada: Riječ je bila o tzv. DDoS napadima

SOA se očitovala nakon kibernetičkih napada: Riječ je bila o tzv. DDoS napadima

by Ante R.

Proruska hakerska skupina NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetički napad na internetske stranice nekoliko hrvatskih institucija, prema objavi na njihovoj stranici na kanalu Telegram na engleskom jeziku. Skupina tvrdi kako napadaju “rusofobne zemlje”. Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) se na upit HRT-a očitovala o kibernetičkim napadima proteklih dana, prenosi HRT.

Priopćenje SOA-e u cijelosti:

“U cijelom svijetu bilježi se porast kibernetičkih napada na informacijske sustave državnih i privatnih tijela, pri čemu Republika Hrvatska nije izuzetak. Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e registara sve veći broj naprednih državno-sponzoriranih kibernetičkih napada na sustave tijela državne uprave i operatore kritične infrastrukture, o čemu je SOA pisala u svojim javnim izvješćima (https://www.soa.hr/hr/dokumenti/javni-dokumenti-soa-e/). U prvoj polovici ove godine zabilježeno je više od 10 takvih kibernetičkih napada.

Kibernetički napadi od 26. lipnja 2024. na pojedine hrvatske financijske institucije potvrđuju ovaj trend. Riječ je bila o tzv. DDoS napadima, kojima je privremeno onemogućen pristup internetskim uslugama napadnutih tijela. Prema dosad prikupljenim podacima nije utvrđena šteta na informacijskim sustavima napadnutih tijela, dok je u tijeku daljnja forenzička obrada, tijekom koje će se prikupiti šira saznanja o napadu. Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e pruža aktivnu podršku napadnutim tijelima.

Kibernetički napad na dio informacijskog sustava KBC Zagreb koji je otežao normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava pokazuje ozbiljnost kibernetičke sigurnosti za svakodnevni život građana Republike Hrvatske. Stoga i u ovom slučaju Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e pruža aktivnu podršku zdravstvenom sustavu u digitalnoj forenzici i otklanjanju posljedica napada. S obzirom da je povodom ovog kibernetičkog napada započeto kriminalističko istraživanje nismo u mogućnosti davati više informacija.

Kroz suradnju s nacionalnim institucijama, privatnim sektorom i međunarodnim partnerima, Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e kontinuirano povećava mjere i standarde kibernetičke sigurnosti, s naglaskom na prevenciji i brzom oporavku u slučaju kibernetičkog napada. Mjere kibernetičke zaštite dodatno će se jačati s implementacijom svih aspekata novog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, odnosno EU NIS2 direktive koju je EU donijela upravo zbog sve veće važnosti kibernetičke sigurnosti”.

Ekipu iz Možemo bocnula izjava ministra obrane o civilnoj službi; Bosanac: “Stavlja građane Hrvatske u građane prvog i drugog reda”