Home Svijet Španjolska priznaje državu Palestinu u granicama iz 1967., premijer Sanchez opisao geopolitičke odrednice “jedinog rješenja” za postizanje mira

Španjolska priznaje državu Palestinu u granicama iz 1967., premijer Sanchez opisao geopolitičke odrednice “jedinog rješenja” za postizanje mira

by Ante R.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u utorak da njegova zemlja priznaje državu Palestinu u granicama iz 1967. sukladno međunarodnom pravu i povijesnoj pravdi.

“Španjolska će na današnjem sastanku ministara usvojiti službeno priznanje države Palestine”, izjavio je Sanchez u televizijskom obraćanju iz zgrade vlade u Madridu.

Napomenuo je da se time pridružuje “više od 140 zemalja u svijetu” koje priznaju Palestinu kao državu. “Ovo je povijesna odluka koja ima jedan cilj, a to je doprinijeti da Izraelci i Palestinci postignu mir”, rekao je Sanchez. “Priznanje države Palestine nije samo pitanje povijesne pravde, s legitimnim aspiracijama palestinskog naroda, nego i potreba želimo li svi skupa postići mir”, dodao je.

Naglasio je da je to jedini način za napredovanje prema rješenju s dvije države, a “koje svi smatramo jedinim rješenjem”. “Palestinska država koja živi uz državu Izrael u miru i sigurnosti“, pojasnio je. Smatra da država Palestina treba biti održiva, “sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze spojenima koridorom te istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”. “Ujedinjena pod legitimnom vladom nacionalne palestinske samouprave”, izjavio je.

Rekao je da nije na Španjolskoj da određuje granice drugih zemalja, ali da je misija Madrida “potpuno usklađena” s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 242 i 338 kao i pozicijom koju je tradicionalno držala Europska unija.

Zbog toga nećemo priznati promjene graničnih linija iz 1967. koje nisu dogovorene između strana“, naglasio je. “Priznanje Palestine ne usvajamo ni protiv koga, posebno ne protiv Izraela, prijateljskog naroda kojeg poštujemo i s kojim želimo imati najbolji mogući odnos”, dodao je. Ponovio je da je Španjolska od početka osudila “teroristički napad” Hamasa iz listopada.

Sanchez je poručio da će Španjolska od sutra uložiti sve svoje napore u postizanje rješenja s dvije države. “Prvi prioritet je privesti kraju nezapamćenu krizu u Pojasu Gaze. Pozivam stoga opet na trajni prekid vatre, ulazak humanitarne pomoći i oslobođenje izraelskih talaca u rukama Hamasa”, izjavio je. Zatražio je nanovo organiziranje međunarodne mirovne konferencije koja bi “konačno dovela do rješenja s dvije države”.

“Naša današnja odluka temelji se na međunarodnom pravu i obrani međunarodnog poretka temeljenog na pravilima i principima koji nas vode bez obzira o kakvom se kontekstu radilo. Palestini, Gazi ili Ukrajini”, izjavio je Sanchez. Napomenuo je da je Španjolska priznanjem Palestine “ispunila svoju odgovornost prema traženju mira, sigurnosti i prosperitetu svih naroda”. “Djelujemo sukladno onome što se očekuje od jedne važne zemlje kakva je Španjolska”, zaključio je. – Hina.

You may also like