Home Vijesti Središnji događaj “Mjeseca ponosa”. Na pomolu prvi Pula pride: Pod motom “Ćakule ne delaju fritule” u borbi za ljudska prava izabran poseban datum održavanja

Središnji događaj “Mjeseca ponosa”. Na pomolu prvi Pula pride: Pod motom “Ćakule ne delaju fritule” u borbi za ljudska prava izabran poseban datum održavanja

by Ante R.
LGBT equality strategy, Grafika, EU

Prvi Pula Pride održat će se 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, pod motom  “Ćakule ne delaju fritule”, u organizaciji udruge Proces s partnerima i volonterima, izvijestili su u utorak iz ove udruge za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava.

Rekli su kako je moto prvog Pula Pridea njihova poruka prema donositeljima odluka, provoditeljima zakona da se, kako kažu, odmaknu od praznih riječi podrške, prema akciji te prema pasivnim građanima koje žele potaknuti na sudjelovanje u borbi za promjene u društvu.

Iz udruge Proces s partnerima i volonterima navode kako je svojevrsni uvod u Mjesec ponosa program “Proces u Kinu Valli” koji započinje u subotu 18. svibnja projekcijom filma Françoisa Ozona “Ljeto ’85”. Osim toga, 25. svibnja održat će se projekcija filmova Pedra Almodóvara “Ljudski glas” i  “Čudan način života”.

“Udruga Proces, s partnerima i volonterima krenula je u organizaciju Pula Pridea potaknuta prošlogodišnjim incidentom s proslave Mjeseca ponosa u pulskom Društvenom centru Rojc kako bi, zajedno sa heteroseksualnim i cisrodnim sugrađanima, pokazali spremnost na borbu za unaprjeđenje ljudskih prava”, naveli  su iz udruge. Ustvrdili su da je broj slučajeva diskriminacije i nasilja prema LGBTIQ+ osobama u porastu.

Središnje događanje Mjeseca ponosa je prvi Pula Pride koji će se održati 22. lipnja. Okupljanje sudionika povorke počinje u 18 sati na trgu Portarata, a povorka kreće u 19 sati kroz centar grada, preko Foruma, do Zajednice Talijana gdje će se održati službeni program kada će između ostalog nastupiti “ŽEN”, jedan od najsnažnijih queer feminističkih kolektiva.

Program Mjeseca ponosa zaključit će se 28. lipnja održavanjem popularnog programa „Gaymes Night“, večeri igranja društvenih igara u unutrašnjem dvorištu Rojca.

Po riječima predsjednice udruge Proces Ane Bačić, kroz program radionica, žive knjižnice, izložbe, projekcija filmova i predstavljanja slikovnice, lokalnu zajednicu će se pozvati na dijalog i sudjelovanje, potaknuti ih da se poistovjete sa životima LGBTIQ+ osoba. Kaže da će ih upoznati i sa situacijom na polju ljudskih prava u Hrvatskoj. – Hina.

You may also like