Home Vijesti Strah i konfuzija u Moskvi nakon napada partizana na ruskom tlu

Strah i konfuzija u Moskvi nakon napada partizana na ruskom tlu

by Ante R.

Prizori su zapanjujući: ruski borci s ukrajinske strane prelaze granicu s ruskom regijom Belgorod, zauzimaju kontrolnu točku i siju pomutnju i bijes u Moskvi. Stanovnici napadnutih naselja u ruskoj regiji Belgorod preseljeni su u druga područja dok vlasti nastavljaju “čišćenje teritorija” nakon prekograničnog upada koji je krenuo iz Ukrajine, rekao je u utorak regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Međutim, ostaju pitanja o skupinama koje stoje iza napada, kako se on dogodio i što to znači za ovaj rat. Je li ovo bilo klasično vojno lukavstvo, kratka demonstracija sile koja je trebala zbuniti i zavarati ruske zapovjednike? Signalizira li to pojavu ozbiljne oružane opozicije unutar Rusije? Ili su na djelu mračnije sile?

Što se dogodilo u Belgorodu?

Skupina ruskih državljana koji ne podržavaju Putina, povezanih s ukrajinskom vojskom, preuzela je odgovornost za napad u ruskoj jugozapadnoj regiji Belgorod, koja graniči sa sjeveroistočnom Ukrajinom, piše CNN.

Ruski istražni odbor najavio je na Telegramu istragu o napadu: “Stambene i administrativne zgrade i civilna infrastruktura bili su izloženi minobacačkoj i topničkoj vatri. Uslijed ovih zločinačkih radnji više je civila ranjeno.”

Prema regionalnom guverneru Gladkovu, dva područja u regiji pogodila su tijekom noći bespilotne letjelice, uzrokujući požar u dvije kuće. Jedan civil iz sela Kozinke poginuo je od posljedica borbi, rekao je Gladkov jučer. Oko 100 građana evakuirano je iz ruskih pograničnih naselja Glotovo i Kozinka u regiji Belgorod, priopćile su lokalne vlasti.

Aleksej Baranovski, predstavnik Ruskog oružanog oporbenog političkog centra sa sjedištem u Kijevu – političkog krila Legije slobode Rusije – rekao je za CNN da je operacija započela u nedjelju navečer i da su borbe u tijeku. Nije želio precizirati broj boraca koji su prešli granicu s Rusijom. Baranovski je rekao da grupa želi “osloboditi domovinu od Putinove tiranije”.

Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je na dnevnom brifingu u utorak da su ruske snage odbacile napadače natrag na ukrajinski teritorij koristeći zračne udare, topničku vatru i vojne jedinice: “Ostaci nacionalista su potisnuti natrag na teritorij Ukrajine, gdje su i dalje bili pod vatrom dok nisu potpuno eliminirani.”

Što su učinili napadači?

Čini se da su napadači uspjeli iznenaditi, očito preuzevši kontrolu nad graničnom postajom i šaljući u svijet dramatične slike ruskih državljana koji aktivno dižu oružje protiv Kremlja. Viđen je i dim od eksplozija u regionalnom glavnom gradu Belgorodu, gdje su lokalne vlasti potvrdile dva napada dronova.

Kopnena operacija bila je daleko ambicioznija od upada početkom ove godine u južnu rusku regiju Brjansk za koji su Rusi okrivili “naoružane ukrajinske nacionaliste”.

U razgovoru za CNN umirovljeni general američke vojske Mark Hertling okarakterizirao je operaciju u Belgorodu kao prepad – iznenadni napad koji je trebao zadržati rusku vojsku u pozadini uoči očekivane ofenzive Kijeva. – “Sve je ovo dio pripremnih operacija. Ovo je veličanstvena taktika. Legija slobode Rusije ili Ruski dobrovoljački korpus, mali zeleni ljudi, krenula je u suprotnom smjeru, pokušava osloboditi ruski teritorij”, rekao je Hertling.

“Mali zeleni ljudi” bila je uobičajena fraza za ruske specijalne postrojbe koje su se pojavile na Krimu tijekom nasilne aneksije crnomorskog poluotoka 2014. godine.

Proukrajinski aktivisti na društvenim mrežama već su jako zaposleni, objavljujući memove koji uspoređuju incident u Belgorodu s ne tako tajnim ruskim operacijama za podršku separatistima u regiji Donbas, šaleći se da će napadači proglasiti državu u ruskom stilu, tzv. “Belgorodsku Narodnu Republiku”.

Koje su skupine uključene?

Legija sloboda Rusije objavila je na Telegramu u utorak da zajedno s Ruskim dobrovoljačkim korpusom “nastavlja oslobađati regiju Belgorod”. U objavi su skupine opisane kao “domoljubni dobrovoljci” i tvrdi se da je Rusija ranjiva na napad jer “nema rezervi za odgovor na vojne krize”. “Kompletno vojno osoblje je mrtvo, ranjeno ili u Ukrajini.”

Kao što u videu kaže jedan od njezinih boraca, koji nosi  nadimak Cezar, “Rusija će biti slobodna”. CNN-ov reporter Sam Kiley intervjuirao je tog istog borca u prosincu, dok se skupina borila na ukrajinskoj strani u gradu Bahmutu.

“Od prvog dana rata moje srce, srce pravog ruskog čovjeka, pravog kršćanina, reklo mi je da moram biti ovdje kako bih branio narod Ukrajine”, rekao je tada Cezar.

“Bio je to vrlo težak proces”, rekao je Cezar o pridruživanju ukrajinskim postrojbama: “Trebalo mi je nekoliko mjeseci da konačno stupim u redove branitelja Ukrajine.”

Nakon što je sa svojom obitelji stigao u Ukrajinu – gdje se smatraju sigurnijima – Cezar je rekao da je samo jedan od oko 200 ruskih državljana koji se trenutno bore s ukrajinskim trupama protiv vojske vlastite zemlje. Ukrajinska vlada se, međutim, distancirala od ruskih boraca, rekavši da u Rusiji djeluju neovisno. “Možemo potvrditi da su ovu operaciju izveli ruski državljani”, rekao je za CNN Andrij Jusov, predstavnik ukrajinske obrambene obavještajne službe, te dodao: “U Ukrajini su ove jedinice dio obrambenih i sigurnosnih snaga. U Rusiji djeluju kao neovisni subjekti.”

Kako je incident odjeknuo u Rusiji?

Dok su ruski dužnosnici osudili napad, analitičari su primijetili zbrku u ruskom informacijskom prostoru o tome kako je moguće da se napad dogodio i kako bi Moskva trebala odgovoriti.

Ruski blogeri i stručnjaci reagirali su “određenim stupnjem panike, frakcionaštva i nekoherentnosti kakav se obično pokazuje kada doživi značajne informacijske šokove”, napisao je think tank Institut za proučavanje rata (ISW) u svom dnevnom brifingu. “Napad je iznenadio ruske komentatore”, ocijenio je ISW.

Ovo može biti neugodno za predsjednika Vladimira Putina, koji je 15 mjeseci vodio invaziju za koju je neutemeljeno tvrdio da je potrebna kako bi Rusija bila sigurna. S ograničenim rezultatima na bojnom polju Putin bi se sada mogao suočiti s nezadovoljstvom što rat remeti život kod kuće.

Početkom svibnja Kremlj je objavio kako se dogodio incident u kojem su dva drona letjela iznad Kremlja. Ostaje nejasno tko je odgovoran – Moskva je okrivila Ukrajinu za ono što je nazvala napadom na Putinov život; Ukrajina i SAD zanijekali su bilo kakvu umiješanost – ali bi taj dramatični video Putinovi interni kritičari mogli iskoristiti kao vizualni primjer razotkrivajuće prirode moskovskog rata.

U odvojenom incidentu u ponedjeljak navečer Legija slobode Rusije objavila je video na Telegramu na kojem se čini da se plavo-bijela zastava takozvane Slobodne Rusije vijori iznad Moskovskog državnog sveučilišta. Čini se da i druge snimke koje je objavila skupina pokazuju još jednu rusku oporbenu zastavu koja se vijori nad raznim dijelovima ruske prijestolnice.

Što kaže Kijev?

Kao što je često bio slučaj nakon navodnog nasilja na ruskom teritoriju otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, incident je izazvao različite reakcije Kremlja i Kijeva.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak je opisao poticatelje kao “ukrajinske militante, iz Ukrajine”, unatoč činjenici da se skupina koja preuzima odgovornost za napad sastoji od ruskih državljana. Peskov je ranije rekao da snage Kremlja rade na protjerivanju “diverzantske i izvidničke skupine”.
Ukrajinski dužnosnik priznao je da su jedinice izvele operaciju u tom području, ali je inzistirao na tome da su djelovale neovisno.

Ukrajinski savjetnik za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov rekao je za CNN da su za prekogranični napad u Belgorodu odgovorni Rusi koji se žele riješiti mraka u svojoj zemlji, negirajući bilo kakvu umiješanost Kijeva.

“Oni su Rusi, imaju pravo biti u svojoj zemlji”

“Oni su Rusi, to je njihova zemlja i imaju pravo biti tamo. Postoje neki Rusi koji su na strani svjetla i koji su se otišli nositi s tamom koja sada postoji u Rusiji”, rekao je Danilov jučer. Danilov je odbacio optužbe Moskve o umiješanosti Ukrajine i rekao da je incident u Belgorodu isključivo ruska stvar.

Nije sasvim jasno kako su ruske formacije koje se bore na strani Ukrajine organizirane i opremljene te kako su pozicionirane u lancu zapovijedanja ukrajinske vojske. Čini se da neki od boraca upravljaju oklopljenim Humveejima i vozilima otpornim na mine koja su očito podrijetlom iz SAD-a, iako može biti da su izvezena i prodana različitim korisnicima diljem svijeta.

U odgovoru na upit CNN-a ukrajinska Međunarodna legija – koja uključuje dobrovoljce iz cijelog svijeta – rekla je da ni Ruski dobrovoljački korpus ni Legija sloboda Rusije ne pripadaju Međunarodnoj legiji oružanih snaga Ukrajine. Također je misterij koliko boraca ruske skupine zapravo mogu okupiti. Analitičari su pretražili snimke u potrazi za tragovima identiteta nekih pojedinaca za koje se čini da se bore u Belgorodu, uključujući neke s očito ekstremističkim uvjerenjima.

Što će ovo značiti za rat?

Malo je vjerojatno da će napadi promijeniti situaciju u ratu u Ukrajini, koji je u velikoj mjeri usredotočen na istočne regije Ukrajine i u posljednjim mjesecima nije bilo velikih pomaka. Sukob je u gotovo pat-poziciji i vjerojatnije je da će na njega utjecati ukrajinska proljetna protuofenziva, koja je možda već u tijeku.

No, kao i s prethodnim žarišnim točkama daleko od bojišnice, ima potencijal oblikovati narativ koji okružuje sukob i u Rusiji i u Ukrajini.

Moskva je oduvijek bila željna stvarati sliku ruske žrtve kao izliku za pojačavanje napada na Ukrajinu, s obzirom na njezino javno pretvaranje da je invazija čin samoobrane i da je nužna za očuvanje sigurnosti Rusije. Putin će bez sumnje nastojati iskoristiti ove napade kako bi podupro taj narativ, unatoč poricanju Kijeva da je povezan s napadima.

Moguće je da će uslijediti i kratkotrajni iskaz ljutnje. Nakon prijašnjih incidenata koji su osramotili Rusiju – poput incidenta s dronom iznad Kremlja i napada na most koji povezuje Rusiju s okupiranim Krimom u listopadu – Moskva je odgovorila baražnim raketnim napadima diljem Ukrajine, uključujući i glavni grad Kijev.

Putin će vjerojatno biti spreman usmjeriti pozornost Rusije na incidente daleko od prve linije, gdje su se njegove snage mučile da zadaju značajan udarac ukrajinskoj obrani – što je najjasnije prikazano višemjesečnim, skupim naporima da se zauzme relativno beznačajan grad Bahmut, prenosi Index.