Home Svijet Tajno pismo Orbana upućeno predsjedniku Europskog vijeća izašlo na vidjelo, prema napisanom, “mogao bi na audiciju za glasnogovornika Kremlja”

Tajno pismo Orbana upućeno predsjedniku Europskog vijeća izašlo na vidjelo, prema napisanom, “mogao bi na audiciju za glasnogovornika Kremlja”

by Ante R.

Izašlo je na vidjelo tajno pismo Viktora Orbana, koje je upućeno predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu nakon posjeta Moskvi.

Na uvid ga je dobio POLITICO koji piše “Dmitrij Peskov iz igre, Orban u igru?”, šokiran onime što zovu “maksimalističkim stavovima” po kojima bi Orban komotno, kažu, mogao na audiciju za glasnogovornika Kremlja.

U pismu stoji da vrijeme nije na strani Ukrajine nego na strani ruskih snaga. Pismo upućenu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i podijeljena ostalim članovima Europskog vijeća, iznosi Putinova razmišljanja o statusu njegovog rata u Ukrajini i što Orban smatra da bi trebali biti sljedeći koraci EU-a. Ovime završava tjedan “Orbanove diplomacije”, tijekom kojeg je posjetio Kijev, zatim Moskvu , a zatim Peking.

Orban je rekao Michelu da, prema Putinu, vrijeme nije na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga, ne pružajući dokaze za analizu bojišta. Pismo, od 5. srpnja i podijeljeno u devet točaka, također ne spominje činjenicu da je Putin bio taj koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Orban, koji je zanijekao da je artikulirao bilo kakvo mišljenje u ime Europskog vijeća ili Europske unije tijekom svog posjeta Moskvi  rekao je da ruska strana procjenjuje mjesečne gubitke i gubitke ukrajinskih snaga na 40-50 tisuća vojnika ne spominjući pritom ruske gubitke u ratu. Dodao je da je Moskva “spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi skrivenom preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga”, ne objašnjavajući dalje što je Putin pod tim mislio.

U Orbanovom izvješću o sastanku, kaže da je poručio Putinu da mnogi tvrde da je u interesu Europe vratiti se u razdoblje gospodarskog rasta temeljeno na trajnom miru što je prije moguće. “Šansa za mir umanjuje činjenica da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uvjeta za mir”, poručio je Orban.

DOBIVENA BITKA DUGA SKORO DESETLJEĆE Travaš-Karačić vs DORH-Hrvoje Zovko 3:0

EU i njezini čelnici uglavnom su prekinuli komunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je blok uveo protiv Rusije nakon invazije. U srijedu će veleposlanici EU-a u Bruxellesu razgovarati o Orbanovim putovanjima. “Ako sutrašnje izvješće bude u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak”” rekao je za POLITICO sarkastični diplomat EU-a.

Orban je napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još uvijek mogući. Potom je zaključio da bi Europa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da je SAD sve više ometen kako se približavaju predsjednički izbori u studenom, prenosi Dnevnik.hr.

NACIJA ŠOKIRANA Bivši jugoslavenski tužitelj: Modrić i Lovren trebali su biti optuženi i osuđeni

You may also like