Home Svijet Trodnevni samit čelnika NATO saveza u Washingtonu: Biden najavio povijesnu donaciju vojne opreme Ukrajini

Trodnevni samit čelnika NATO saveza u Washingtonu: Biden najavio povijesnu donaciju vojne opreme Ukrajini

by Ante R.

Čelnici članica NATO saveza okupili su se u Washingtonu na trodnevnom summitu koji je u znaku nastavka potpore Ukrajini u otporu ruskoj agresiji. Hrvatsku delegaciju vodi predsjednik Zoran Milanović. U Washintonu su i ministri Gordan Grlić Radman i Ivan Anušić te predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji sudjeluje na parlamentarnom okupljanju. Američki predsjednik Joe Biden poručio je da će NATO Ukrajini poslati pet modernih strateških sustava protuzračne obrane, piše HRT.

Razgovori se vode nakon ceremonije održane u utorak u povodu obilježavanja 75. godišnjice utemeljenja tog vojnog saveza nakon Drugog svjetskog rata i početka hladnog rata. Očekuje se da će čelnici raspravljati o planu odlazećeg glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da Kijevu pruži vojnu pomoć u vrijednosti od 40 milijardi eura 2025. godine. Članice NATO-a snažno podupiru Ukrajinu od ruske invazije u veljači 2022.

Prema Stoltenbergu, NATO treba uvjeriti Rusiju da ne može dobiti svoj rat protiv Ukrajine čekajući da zapadna podrška oslabi. Međutim, obećanih 40 milijardi eura zapravo je ublažen prvotni Stoltenbergov plan koji je predviđao višegodišnji paket pomoći za Ukrajinu. Savez će ponovno razmotriti vojnu pomoć sljedeće godine.

Biden: NATO šalje Ukrajini pet strateških sustava protuzračne obrane

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je transatlanski savez snažniji nego ikad prije i ustvrdio da će Ukrajina zaustaviti Putina.

Najavljujem povijesnu donaciju opreme za protuzračnu obranu Ukrajini. SAD, Njemačka, Nizozemska, Rumunjska i Italija osigurat će dodatnih pet strateških sustava protuzračne obrane. U idućim mjesecima Sjedinjene Države i naši partneri namjeravaju opskrbiti Ukrajinu desecima dodatnih sustava protuzračne obrane, kazao je Biden.

Peternel: Pravo na slobodu govora i pravo na slobodu okupljanja temeljna su ljudska prava za sve pa tako i muškarce koji mole krunicu!

You may also like