Home Svijet U Islandu eruptirao još jedan vulkan, lokalne vlasti proglasile izvanredno stanje

U Islandu eruptirao još jedan vulkan, lokalne vlasti proglasile izvanredno stanje

by Ante R.

U blizini islandskoga obalnog grada Grindavíka poslijepodne je eruptirao još jedan vulkan. Lokalne vlasti proglasile su izvanredno stanje. Nekoliko sati prije erupcije vlasti su naredile evakuaciju sela Grindavík i turističkog kompleksa Plave lagune.

To je peta vulkanska erupcija u regiji od prosinca. Nakon brojnih potresa u istome području i golemog pritiska koji se stvorio pod zemljom, poslijepodne je izbila erupcija blizu Sundhnúka, mjesta sjeverno od Grindavíka, izvijestila je u srijedu poslijepodne islandska televizija RUV.

Kristín Jónsdóttir, geofizičarka iz Islandskoga meteorološkog ureda procijenila je da je pukotina duga više od jednoga kilometra. Vlasti su proglasile izvanredno stanje.

Erupcija je izbila nekoliko sati nakon što su vlasti naredile evakuaciju sela Grindavík i Plave lagune, vanjskoga termalnog bazena koji je vrlo popularan među turistima. Ondje je u srijedu ujutro bilo između 700 i 800 posjetitelja.

Grindavík se nalazi na poluotoku Reykjanes, oko 55 kilometara jugozapadno od glavnoga grada Islanda, Reykjavika. Za vrijeme erupcije u siječnju lava je progutala tri kuće na sjevernom rubu sela Grindavík, u kojemu živi 4000 stanovnika. – Hina.

You may also like