Home Vijesti Ukrajina je upravo dobila nešto puno bolje od Patriota

Ukrajina je upravo dobila nešto puno bolje od Patriota

by Ante R.

Znate što prvo nastrada u svakom ratu? Istina. Jer zaraćene strane umanjuju poraze i preuveličavaju pobjede. Ponekad i pričaju totalne laži.

Tako je prekjučer rusko ministarstvo obrane slavodobitno objavilo kako su hipersoničnim projektilom Kinžal uništili ukrajinski protuzračni raketni sustav Patriot. Navodni uspjeh tim je veći jer je koji dan prije Patriot uspio uništiti jedan Kinžal. Odmah potom ukrajinsko ministarstvo obrane ustvrdilo je da su oba njihova sustava Patriot neoštećena. Potom su izvori iz SAD-a objavili da niti jedno od toga nije istina, već da je jedna bitnica Patriota lakše oštećena.

U svoj toj buci oko obračuna Patriota i Kinžala potpuno je nezapaženo prošla vijest da je Ukrajina upravo dobila prvu bitnicu još boljeg protuzračnog raketnog sustava – francusko-talijanskog SAMP/T-a, piše Index.

Što je SAMP/T?

Punog naziva Sol Air Moyenne Portée Terrestre, znatno je manje poznat od Patriota (koji je svjetsku slavu stekao još davne 1991. godine obarajući iračke balističke projektile malog dometa Scud). Zapravo će ovo sustavu SAMP/T biti prva upotreba u ratu.

U odnosu na Patriot, SAMP/T je u svakom pogledu znatno suvremeniji sustav. To ne čudi jer je Patriot razvijen krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, a SAMP/T je u operativnu upotrebu uveden 2001. godine. Zbog toga su razlike između ta dva sustava ogromne. Tako sustav SAMP/T koristi okomite lansere, za razliku od Patriota čiji su lanseri pod kutom od 38 stupnjeva. U praksi to znači da svaki od šest lansera Patriotove bitnice može pokrivati samo ograničenu zonu djelovanja, dok svaki lanser sustava SAMP/T može uništavati ciljeve u svih 360 stupnjeva. Koliko je to važno, pokazao je ruski masovni napad u noći 16. svibnja, kad su neki lanseri Patriota ostali prazni uz nemogućnost gađanja ciljeva u njihovoj zoni pokrivanja.

Okomiti lanseri samo su dio prednosti sustava SAMP/T. Znatno veća prednost je način navođenja na ciljeve. Kad je nastao krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, Patriot je imao tada najmoderniji način navođenja na ciljeve, “track-via-missile” (TVM), koji omogućava da se projektil navodi na cilj istovremeno preko zapovijedi s motrilačkog radara i vlastitim poluaktivnim radarskim sustavom. Već se u Iraku pokazalo da sustav navođenja TVM, između ostalog, pruža dobre mogućnosti za obaranje balističkih projektila malog dometa.

Negativna strana TVM-a je što radar mora cijelo vrijeme pratiti i cilj i projektil, što u slučaju kad imate velik broj različitih ciljeva može biti problem. Upravo to su pokušali iskoristiti Rusi u napadu 16. svibnja, kad su istovremeno koristili i hipersonične i krstareće projektile te dronove kamikaze.

Sustav SAMP/T nema takav problem jer svaki projektil ASTER 30 u nosu ima sustav za radarsko samonavođenje. Stoga je princip djelovanja puno jednostavniji i pouzdaniji. Motrilački radar otkrije cilj, a zapovjedno sjedište odabere projektil. Neposredno pred lansiranje u sustav za nadzor leta projektila ubace se podaci o trajektoriji leta prema izračunanoj točki pogotka. Na srednjem dijelu leta projektil ASTER 30 dobije preko datalinka upute o korekciji putanje, ako je potrebno. Završnu fazu napada na sebe preuzima radar koji navodi projektil na cilj.

Pred Rusima je sad puno veći izazov

Tipična bitnica sastojat će se od višenamjenskog radara Arabel, zapovjednog centra i četiri osmerostruka vertikalna lansera s projektilima ASTER 30 (može ih biti i više).

Projektil ASTER 30 može uništavati ciljeve na udaljenosti od 120 km i visini od 20 km. Domet djelovanja protiv balističkih i hipersoničnih projektila je 35 kilometara. Drugi važan podatak je brzina leta od 1400 metara u sekundi (4.5 Machova). U slučaju obrane od projektila svih vrsta, rad sustava SAMP/T je potpuno automatiziran, što znači da je vrijeme odaziva (od trenutka otkrivanja i identifikacije cilja do lansiranja projektila) tek nekoliko sekundi. Ili kako navodi proizvođač MBDA – osam projektila u deset sekundi. Naravno, svaki na zaseban cilj.

Svaka bitnica može istovremeno pratiti i napadati do 16 ciljeva. Međutim, s obzirom na vrlo veliku brzinu leta projektila, a što znači vrlo malo vrijeme od trenutka lansiranja do pogotka, u praksi je broj ciljeva koji se napadaju zapravo ograničen kapacitetima lansera. U svakom se lanseru nalazi osam projektila, no pitanje je koliko je lansera Ukrajina dobila.

MBDA je upravo dovršio razvoj znatno naprednijeg projektila ASTER 30 Block 1NT (New Technology) čija je osnovna namjena uništenje balističkih projektila dometa do 1500 kilometara pa sad ima odličnu priliku da u Ukrajini testira efikasnost novog projektila.

Najveći “nedostatak” sustava SAMP/T do sada je bio što nikada nije testiran u ratu, pa su sve te odlike i dalje tek teoretske. No i to će se uskoro promijeniti, možda već noćas jer prva bitnica SAMP/T-a već je isporučena ukrajinskoj vojsci i nalazi se na položaju spremna za djelovanje. Možda su Rusi uspjeli uništiti ili onesposobiti jednu bitnicu Patriota, no sad imaju puno veći izazov – svladati najsuvremeniji protuzračni raketni sustav na svijetu, piše Index.