Home Vijesti Ukrajinci napreduju u više smjerova, Rusi pružaju žestok otpor

Ukrajinci napreduju u više smjerova, Rusi pružaju žestok otpor

by Ante R.
Ukrajinci tvrde da napreduju u više smjerova

Teške borbe se nastavljaju u južnoj regiji Zaporižje, posebno oko sela Robotine, gdje ukrajinske snage pokušavaju probiti teško minirane ruske obrambene linije, prema ukrajinskim i ruskim izvještajima. “Došli smo blizu Robotinea. Još nisu ušli u samo naselje. Borbe se nastavljaju na položajima u rovovima ispred mjesta”, rekla je CNN-u ukrajinska 47. odvojena mehanizirana brigada, koja je uključena u ofenzivu.

Ukrajinske snage također “postupno napreduju” u smjerovima Melitopolja i Berdijanska, rekla je zamjenica ministra obrane Hanna Maliar. Dalje na istok, Ukrajina napreduje i učvršćuje svoje pozicije u području Staromajorska, dodala je. Ukrajinske snage su napravile samo skroman teritorijalni napredak na jugu od početka protuofenzive krajem svibnja.

Rusija je pokušala napasti ukrajinske snage u smjerovima Kupjanska i Limana, ali je Ukrajina “stabilizirala situaciju”, dodala je Maliar, rekavši da je to bio pokušaj Rusije da odvrati kijevske trupe od područja Bahmuta. Glavni stožer ukrajinske vojske također je u srijedu priopćio da je Rusija pokušala izvršiti napad u smjeru Limana, ali je spriječen.

U istočnoj regiji Donjeck, Maliar je rekla da su Rusi pretrpjeli “velike gubitke u opremi i ljudstvu” u pokušaju da zaobiđu grad Avdiivku.

“Oni žele opkoliti grad, ali se boje ući u njega, jer će zaglibiti u urbanim borbama s našim braniteljima, pa već nekoliko mjeseci pokušavaju zaobići Avdiivku. Jutros su ponovno pokušali zaobići Avdiivku, ali su pretrpjeli ogromne gubitke u opremi i ljudstvu”, rekla je.- Hina