Home Vijesti Ukrajinci šokirali Ruse i ušli u njihov meki trbuh, otvaraju put prema Azovskom moru

Ukrajinci šokirali Ruse i ušli u njihov meki trbuh, otvaraju put prema Azovskom moru

by Ante R.

Ukrajinski borci na prvoj liniji tvrde kako su njihove trupe prešle na ruski okupirani teritorij te da tamo drže pozicije, piše BBC. Bilo bi to prvi puta da su Ukrajinci uspjeli učiniti takav podvig na inače žestoko branjenoj istočnoj obali rijeke Dnjepar u regiji Herson. Ukrajinska protuofenziva ima za cilj presjeći ruski okupirani teritorij, tako da prekine kopneni koridor koji vodi do Krimskog poluotoka.

Iz ukrajinske 46. brigade novinarima BBC-ja otkrili su da se upravo nalaze uslijed teških borbi koji se vode oko sela Krinki. Ako uspiju osvojiti Krinki stekli bi bazu iz koje bi mogle pokrenuti veću ofenzivu s ciljem slamanja ruskih trupa i presijecanja njihovih linija opskrbe. . I američki Institut za proučavanje rata (ISW) potvrdio je kako ukrajinske snage na istočnoj obali poduzimaju ambicioznije operacije nego inače. O sukobima oko sela Krinki pišu i ruski vojni blogeri.

No borci s kojima su novinari BBC-ja razgovarali priznali su da, čak i ako zauzmu Krinki, moderna verzija “iskrcavanja u Normandiju” nije realna opcija. Otkrili su da su upravo uspjeli djelomično probiti prvu crtu ruske obrane u blizini sela Verbove – i da su uspješno gađali neka skladišta streljiva i baze. Spominjali su i teško minirane ruske utvrde i svakodnevne zračne napade na njihovim logističke rute na kojima nema, kako su se požalili, ukrajinske zračne potpore.

A kako se približava zima, uvjeti se pogoršavaju – za obje strane. Kišovito vrijeme loše utječe na rad bespilotnih letjelica, izvidničke opreme i zrakoplovstva, rekli su vojnici. Ali ne očekuju da intenzitet borbi popuste.”Zima ove  – godine neće biti vrijeme za predah”, rekli su vojnici 46.brigade, prenosi Jutarnji.