Home Svijet UN i njegove agencije su “iznevjerili” Izrael

UN i njegove agencije su “iznevjerili” Izrael

by Ante R.

 Izraelska veleposlanica pri Ujedinjenim narodima u Ženevi rekla je u ponedjeljak da je njenu zemlju “iznevjerio” UN, istaknuvši da šefovi agencija UN-a nisu učinili dovoljno da osude islamistički pokret Hamas i rastući antisemitizam.

“Moram reći, općenito, Ujedinjeni narodi su iznevjerili narod Izraela”, rekla je izraelska veleposlanica Meirav Eilon Shahar novinarima, istaknuvši da neki šefovi agencija nisu osudili napade 7. listopada kada je Hamas ubio 1400 ljudi i uzeo više od 200 talaca – “Što se događa kada ovdje u Ženevi imate organizaciju WHO, koja sljedeći dan, 8. listopada, počne govoriti o Gazi?”, dodala je. Čini se da se Eilon Shahar referirala na komentare čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa na X-u kojima on izražava zabrinutost zbog civilnih žrtava u Gazi dan nakon napada, najsmrtonosnijih u Izraelu od osnutka zemlje 1948.

Izrael je odgovorio zračnim napadima i kopnenom ofenzivom na upad Hamasa, pri čemu je poginulo više od osam tisuća Palestinaca, prema medicinskim vlastima u Gazi. Zbog toga su i neki od najbližih podržavatelja Izraela pozvali barem na humanitarnu pauzu. Izrael je ranije kritizirao glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa da opravdava Hamasove napade na Izrael. Guterres je odbacio optužbe Izraela, istaknuvši da je riječ o lažnom tumačenju.

Eilon Shahar također je rekla kako očekuje da će međunarodne organizacije prozvati rastući antisemitizam i osuditi Hamasove vojne operacije u Gazi, uključujući one za koje izraelska vojska kaže da se nalaze ispod glavne bolnice u Gazi. “Dosta smo proširili informacije i očekujemo da će međunarodna zajednica i međunarodne organizacije, uključujući WHO, ali ne samo oni, osuditi Hamas za korištenje ovih zaštićenih objekata za vojnu upotrebu”, rekla je.- Hina

You may also like