Home Vijesti Usklađivanje plaća i mirovina veliki izazov za novu vlast. Piletić naglasio predizborno obećanje premijera koje namjerava obistiniti u slučaju novog mandata

Usklađivanje plaća i mirovina veliki izazov za novu vlast. Piletić naglasio predizborno obećanje premijera koje namjerava obistiniti u slučaju novog mandata

by Ante R.

U emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” predsjednik SSSH Mladen Novosel, Marin Piletić iz HDZ-a, te Branko Grčić iz SDP-a govorili su o gospodarskim i socijalnim pitanjima, ponajprije uređivanje politike plaća sa ciljem smanjivanja jaza između plaća i mirovina. Bilo je riječi i o poštivanju radničkih prava i kolektivnih ugovora. Predsjednik SSSH je naglasio 6 gorućih problema koje zadaju najviše boli hrvatskim radnicima.

– SSSH vidi kod svakih parlamentarnih izbora teme koje želi nametnuti u predizbornoj kampanji, kazao je Novosel. Istaknuo je da SSSH upućuje pitanja strankama koje ulaze u kampanju te želi da one u svojim programima obrade te teme i ponude neka rješenja.

Dodaje kako postoji 6 područja koja smatraju najbolnijim za radnike, a to su politike plaća, do primjene prava i kolektivnih ugovora, radnog vremena, mirovinske reforme, stambene politike i ostalih socijalnih prava. – Imamo trenutno 6 gorućih problema za radnike. Za tu smo svrhu izradili internetsku stranicu na kojoj ćemo objaviti odgovore, ako ih uspijemo dobiti od neke političke stranke, što do jučer nije bio slučaj, rekao je.

Piletić: Vlada vodi permanentni socijalni dijalog

Piletić je naglasio kako Vlada vodi permanentni socijali dijalog i kako kaže, ovaj upitnik nije ništa novo. – Otvoreni razgovor sa sindikatima ova Vlada njeguje, naglasio je.

Dodaje kako će plaće isplaćene u travnju za ožujak za više od 244 tisuće državnih i javnih službenika novim Vladinim uredbama biti povećana u osnovici za 40 posto u proteklih 8 godina. – Plaća će biti uvećana za više od 30 posto, kazao je. Dodaje kako je politika plaće za sve radnike bila očita.

Premijer Plenković rekao je da će, ako dobiju izbore, do kraja 3. mandata neto plaće biti 1600 eura, a bruto minimalno 1250. – To je minimalni standard do kraja mandata, naglasio je Piletić.

Umirovljenici najzakinutiji

Grčić se osvrnuo na prava umirovljenika i rekao kako su oni populacija koja je najzakinutija. – Osim redovitog usklađivanja mirovina, nije se dogodio nikakav ozbiljni iskorak u tom smislu i to je što mi želimo napraviti, kazao je Grčić. Dodaje kako mali dodaci nisu rješenje za umirovljenike.

Nemamo jedinstvenu politiku plaća

Kada govorimo o politici plaća, mi u Hrvatskoj dugi niz godina nemamo jedinstvenu politiku plaća. – Vlada je pokušala kroz državni i javni sektor doći do određene politike, Zakonu o plaćama, promjeni koeficijenata. Na visinu plaća utječu kolektivni pregovori i tržište rada, koje trenutno takvo da radnika nedostaje, istaknuo je, piše HRT.