Home OBŽ Usvojen rebalans osječkog gradskog proračuna: Uz razloge donošenja gradonačelnik Radić istaknuo i poteze za napredak životnog standarda

Usvojen rebalans osječkog gradskog proračuna: Uz razloge donošenja gradonačelnik Radić istaknuo i poteze za napredak životnog standarda

by Ante R.

Osječko Gradsko vijeće u ponedjeljak je većinom glasova prihvatilo rebalans gradskog proračuna u iznosu od 168,4 milijuna eura, što je 28,4 milijuna eura više u odnosu na prijedlog proračuna usvojen u studenom prošle godine.

Obrazlažući rebalans osječki gradonačelnik Ivan Radić (HDZ) rekao je kako je prvi razlog za rast proračuna uključivanje prenesenog viška iz prethodne godine od 22,3 milijuna eura, koji će se utrošiti za financiranje rashoda u 2024. godini.

Drugi je razlog povećanje planiranih prihoda od poreza na dohodak, u iznosu od 10,8 milijuna eura, što je 22,6 posto više od planiranog. Mi smo jedini veliki grad koji ukidanje prireza od 13 posto nije kompenzirao povećanjem poreza na dohodak, i unatoč tome, rastu prihodi od toga poreza, dodao je Radić.

Od rashoda istaknuo je povećanje plaća za zaposlenike, pa su, s obzirom na rast plaća u državnim i javnim službama, osigurana dodatna sredstva za plaće u osnovnim školama, dječjim vrtićima i javnoj vatrogasnoj postrojbi, a rast će i koeficijenti za zaposlenike u Gradskoj upravi.

Tu je uključen i novi kolektivni ugovor s osječkim Hrvatskim narodnim kazalištem, gdje su svim zaposlenicima povećana materijalna prava, a za ove namjene bit će izdvojeno 6,7 milijuna eura, pojasnio je Radić.

Napominje kako se rebalansom za 1,7 milijuna povećavaju subvencije gradskim javnim poduzećima i to “Sportskim objektima”, koji sada imaju puno više objekata za upravljanje te “Vodovodu”, jer je počeo s radom najsuvremeniji pročistač otpadnih voda, što iziskuje određene troškove, pa će se tvrtki dati dodatna subvencija, kako bi cijena isporuke vode ostala ista.

Mi smo jedini veliki grad koji ukidanje prireza nije nadomjestio povećanjem poreza na dohodak i pri tome nismo povećali niti jednu cijenu komunalnih usluga. U posljednje dvije godine nismo podigli niti jedan kredit, a sve obaveze plaćamo na vrijeme, istaknuo je gradonačelnik Radić. – Hina.

You may also like