Home Svijet Uz minimalne ljudske gubitke do pobjede u “specijalnoj vojnoj operaciji.” Novi ruski ministar obrane najavio prve ciljeve

Uz minimalne ljudske gubitke do pobjede u “specijalnoj vojnoj operaciji.” Novi ruski ministar obrane najavio prve ciljeve

by Ante R.

Novi ruski ministar obrane Andrej Belousov, ekonomist bez vojnog iskustva, rekao je u utorak da želi modernizirati oružane snage i postići pobjedu u Ukrajini s minimalnim ljudskim gubicima.

Cilj specijalne vojne operacije je naravno postići pobjedu… i to s minimalnim ljudskim gubicima“, rekao je, ali nije pojasnio koja bi razina gubitaka bila prihvatljiva. Rusija ne objavljuje koliko je mrtvih i ranjenih u redovima njezine vojske u Ukrajini. Od početka napada na tu zemlju u veljači 2022., brojni vojni stručnjaci procjenjuju da je Rusija pretrpjela teške gubitke i govore o desecima tisuća mrtvih.

Novi je ruski ministar također izjavio da želi “optimizirati” vojnu potrošnju. “Prvi (cilj) je osigurati integraciju vojne ekonomije u cjelokupno gospodarstvo zemlje. To nije jednostavno i zahtijeva optimizaciju rashoda (…) Što ne znači njihov pad”, rekao je.  Govoreći pred gornjim domom parlamenta, dodao je da je njegov drugi cilj maksimalno otvoriti vojnu ekonomiju inovacijama, posebno “digitalnoj tehnologiji”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju navečer je obavio smjenu u domeni obrane, više od dvije godine od početka rata u Ukrajini. Smijenio je Sergeja Šojgua koji mu je bio lojalni ministar obrane od 2012. te ga imenovao tajnikom Vijeća sigurnosti, tijela koje okuplja najviše ruske dužnosnike, ali bez ikakvih stvarnih ovlasti.

U isto vrijeme, čistka je pokrenuta u tom ministarstvu zbog optužbi za korupciju, uhićenjem zamjenika ministra u travnju i uhićenjem generala Jurija Kuznjecova, dužnosnika za ljudske resurse, što je objavljeno u utorak.

Do imenovanja Belousova došlo je u trenutku kada vojna industrija čini pokretač ukupne ruske industrije. Uz to Kremlj je u utorak objavio da je bivši tajnik ruskog Vijeća sigurnosti i bivši čelnik FSB-a Nikolaj Patrušev imenovan savjetnikom Vladimira Putina te će biti zadužen za brodogradnju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije pojasnio razloge zbog kojih je Patrušev premješten, rekavši samo da će njegovo “golemo iskustvo” igrati veliku ulogu kada se radi po pitanju brodogradilišta.

Što se tiče Šojgua, kazao je da razgovor o “degradaciji nije primjeren” jer je glavni tajnik Vijeća sigurnosti u “izravnom kontaktu sa šefom države i ima veliku odgovornost”.

Šojgu se našao pod valom kritika posljednje dvije godine, najprije zbog neuspjeha ‘blitzkriega’ kojemu se Rusija nadala pri napadu na Ukrajinu, a potom zbog problema s opskrbom ruskih vojnika i konačno zbog revolta čelnika paravojne skupine Wagner. – Hina.

You may also like