Home Vijesti Vanjskopolitički komentator o debati: Vanjska politika? “Floskule o Rusiji, a “Izrael i Jeruzalem dio američke političke teologije”

Vanjskopolitički komentator o debati: Vanjska politika? “Floskule o Rusiji, a “Izrael i Jeruzalem dio američke političke teologije”

by Ante R.

Održana je prva debata uoči predsjedničkih izbora u Americi između aktualnog predsjednika i kandidata demokrata Joea Bidena i njegovog izazivača iz redova republikanaca Donalda Trumpa. Vanjskopolitički komentator Tomislav Sunić gostovao je u Studiju 4 na HRT-u i govorio o temama koje su dominirale na sučeljavanju i pritom ocijenio nastupe obojice kandidata. Istaknuo je kako je Trump u prednosti jer je pokazao bolju komunikaciju od Bidena, ublaživši  retoriku kada se radi i ideološkim temama i vanjskoj politici. 

– U tri sata po našem vremenu je počeo razgovor i sukob između gospodina Trumpa i predsjednika Bidena. Interesantan je izbor riječi kod Donalda Trumpa i predsjednika Bidena. Moramo kazati da je Trump puno bolji komunikator. Biden ima velikih problema s artikuliranjem i dikcijom. Čovjek se može pitati koji je njegov materinji jezik, nekada kada govori izgleda kao da mu je engleski drugi jezik, zamuckuje i nije bio agresivan u pozitivnom smislu, rekao je Sunić.

Naglasio je kako je riječ “o komunikološkom fenomenu ili kao što u Francuskoj zovu – videopolitika koja je požderala grafopolitiku”. – Danas se gleda kako će političar sebe upakirati, zaključio je.

Sunić se osvrnuo i na retoriku koja proteklih osam godina dominira između Bidena i Trumpa.

– U svakom slučaju Trump ima prednost, odmah je osjetio da je ublažio svoju retoriku, izbjegavao je ideološki pristup dok je Biden tu bio puno čvršći. Tu je htio nadoknaditi svoje nedostatke, rekao je. – To vrijeđanje traje punih osam godina. Nemojmo zaboraviti, službeno je gospodin Trump osuđen kao kriminalac za te silne nepodopštine koje je stvarno ili navodno počinio, kazao je.

Upozorio je kako “prvi put u američkoj povijesti mogućem predsjedniku prijeti visoka zatvorska kazna”. – Tu su padale i teške riječi, Biden je prozvao Trumpa kriminalcem, Trump je njemu spuštao da je nesposoban, čak mu je rekao da je nedorečen, dodao je.

Pitanje pobačaja

Sunić je kazao kako je najviše vremena posvećeno pobačaju, a smatra da je uzrok tome činjenica da je to u SAD-u vrlo bitna moralistička i teološka tema.

– Tu je stvar minutaže, po tome se najviše govorilo o pobačaju. To je jedna tema koja je u SAD-u, za razliku od Europe – vrlo bitna s jedne moralističke i teološke strane. Ta tema se u pravosuđu vuče od Carterove vlade, podsjetio je.

Naglasio je “kako je danas teže u nekim državama SAD-a imati pristup pobačaju, nego što je to ranije bio”. – Bilo je i drugih tema koje su trebale dobiti više prostora, ustvrdio je.

Vanjska politika

Komentirajući dio debate koji se odnosio na vanjsku politiku, Sunić je ukazao kako je Trump bio oprezniji, a da je Biden izvlačio na floskule.

– Rekao bih da je Trump bio puno oprezniji, diplomatski, nije zauzimao stav. Kazao je kako pod njegovim mandatom Rusija nikad ne bi intervenirala u Ukrajini. Biden se pak izvlačio na tu floskulu “ako dopustimo Rusiji da ostvari svoje ciljeve u Ukrajini, krenut će na Poljsku”, rekao je. – Trump se nije svrstao na stranu Putina, ali je naglasio “da sam ja u Bijeloj kući, nikad ne bi došlo do te agresije”, naglasio je.

Kada se radi o sukobu na Bliskom Istoku, Sunić podsjeća kako je to tema kojoj je posvećeno najmanje vremena.

– O toj temi se vrlo malo po minutaži govorilo. To me malo čudi. Izrael je za njih simbolično sveta zemlja, bilo da je to ekstremna ljevica ili desnica, kazao je. Ustvrdio je da “oni stoje 100 posto iza Izraela”, ali da je “Trump naglasio da nikad Hamas nikad ne bi izveo teroristički napad da je on bio na vlasti”. – U SAD-u je Izrael i Jeruzalem dio američke političke teologije, dodao je.

Milanovićeva kandidatura izazvala brojne reakcije političara: Za Zekanovića je uličar, za Beljaka jedino svjetlo na kraju tunela

Pisanja Reutersa o nezadovoljstvu članova i donatora Demokratskog nacionalnog kongresa Bidenom nakon debate i njegovoj zamjeni

– To je tehnički neizvodivo, sljedeća debata bit će u rujnu. Gospodin Biden je jedan već pomalo senilan čovjek, teško artikulira, ne samo njegov jezik, nego i njegova motorika je već nikakva, ustvrdio je.

– Netko tko bi sada zamijenio Bidena, to ne dolazi u obzir. Moramo se uvijek pitati Cui bono, kome je u interesu da Biden pobjedi i da Trump izgubi. To je stotine i tisuće ljudi koji financiraju. U Americi jedan čovjek ne odlučuje o sudbini zemlje, kazao je.

Govoreći o tome kako Europa gleda na ovu utrku, naglasio je kako misli da su sva politička događanja u Europi nebitna budući da je ona “američka kolonija i protektorat”.

– Moramo otvoreno reći, sve ovo što gledamo u EU – predizbori, parlamentarni, lokalni izbori – to je zanemarivo, to moram otvoreno, brutalno reći, ako imamo na umu izuzetno važne izbore u SAD-u. Da se razumijemo, Europa je jedna vrsta kolonije, protektorata, govorimo o NATO zemljama uključujući i Hrvatsku, kazao je. Naglasio je kako će “njihovi ukazi utjecati na sudbinu Hrvatske i EU”, piše HRT.

UPALJEN ALARM Trump pomeo Bidena na prvom sučeljavanju, Demokrati traže novog kandidata