Home Svijet Vatikan ekskomunicirao talijanskog nadbiskupa: Poznat po žestokim kritikama upućenim papi Franji, nazvao ga “slugom Sotone”

Vatikan ekskomunicirao talijanskog nadbiskupa: Poznat po žestokim kritikama upućenim papi Franji, nazvao ga “slugom Sotone”

by Ante R.

Talijanski nadbiskup Carlo Maria Vigano, žestoki ultra konzervativni kritičar pape Franje, proglašen je krivim za shizmu i ekskomuniciran je, priopćio je u petak vatikanski Dikasterij za nauk vjere.

Vigano, papinski izaslanik u Washingtonu of 2011. do 2016.,  povukao se iz javnosti 2018. nakon što su konzervativni mediji objavili njegovu izjavu na 11 stranica u kojoj je optužio Papu da je znao da je američki kardinal Theodore McCarrick, bivši nadbiskup Washingtona, godinama spolno zlostavljao sjemeništarce i svećenike i da nije ništa poduzeo.

Vatikan je odbacio optužbe da je zataškao slučaj. Vigano je Papu pozvao da podnese ostavku, nazvavši ga “lažnim prorokom” i “slugom Sotone”.

Vatikan je prošli mjesec pozvao Vigana da odgovori na optužbe za shizmu i nijekanje Papina legitimiteta. U kratkom priopćenju u petak, Dikasterij za nauk vjere je naveo da je Viganovo odbijanje da prizna i da se pokori papi Franji jasno iz njegovih javnih istupa. “Na zaključivanju kaznenog postupka, časni Carlo Maria Vigano je proglašen krivim za kršenja zakona o shizmi”, stoji u priopćenju i dodaje se da je Vigano ekskomuniciran iz Crkve.

Suverenisti traže deratifikaciju Istanbulske konvencije! Plenković: Ta je tema apsolvirana još 2017. godine!

Vigano je prošli tjedan rekao da je odbio sudjelovati u disciplinskom postupku jer ne prihvaća legitimitet institucije koja iza toga stoji. “Ne priznajem autoritet tribunala koji mi sudi, niti njegovog prefekta, niti onog koji ga je imenovao”, rekao je, aludirajući na predstojnika Dikasterija, kardinala Victora Manuela Fernandeza i na papu Franju. – Hina.

“Mirovna misija” mađarskog premijera u Moskvi izazvala prijekore europskih čelnika, Orban im poručio: Ne može se sklopiti mir “iz udobne fotelje u Bruxellesu”

 

 

You may also like