Home Svijet Veleposlanstvo SAD-a: Dodik je na opasnom putu, “razdruživanje” BiH znači kraj RS

Veleposlanstvo SAD-a: Dodik je na opasnom putu, “razdruživanje” BiH znači kraj RS

by Ante R.
Milorad Dodik

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini u petak je oštro upozorilo čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika i sve političare koji ga slijede da su na opasnom putu kada zagovaraju “mirno razdruživanje” poručivši im kako SAD neće mirno promatrati postupke koji ugrožavaju BiH kao državu.

Na Dodikov poticaj vlada Republike Srpske je u četvrtak uoči rasprave na općoj skupštini Ujedinjenih naroda donijela odluku kako će u roku od 30 dana izraditi dokument kojim će Federaciji BiH predložiti “razdruživanje” odnosno okončanje postojanja BiH kakva je utemeljena Daytonskim sporazumom.

“Mirno razdruživanje nije secesija”, tumačenje je što ga je nakon sjednice na kojoj je donesen takav zaključak iznio entitetski premijer Radovan Višković ponavljajući teze koje je danima prije toga iznosio Dodik i koji tvrdi kako je opstanak BiH nemoguć nakon usvajanja rezolucije kojom UN podsjećaju na genocid na Bošnjacima počinjen u Srebrenici 1995. godine.

SAD je bio među najsnažnijim zagovornicima donošenja rezolucije u UN-u o srebreničkom genocidu a iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu u petak su poručili kako su Dodik i vlada RS teze o nemogućnosti opstanka RS pokušali objasniti “skupinom laži i dezinformacija” smišljenih da zastraše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem. “Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna urota da se ukine RS a Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu bilo kojeg američkog dužnosnika kojom se poziva na ukidanje RS”, stoji u izjavi.

Iz američkog su veleposlanstva podsjetili i kako BiH nije unija dva entiteta kako to opetovano tumači Dodik nego je država-sljednica nekadašnje Republike BiH. Ustav BiH, kako su istaknuli, ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH pa secesija ili “razdruživanje” RS ne znači neovisnost tog entiteta niti kraj BiH, nego znači kraj RS.

“To je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku”, stoji u izjavi veleposlanstva SAD. – Hina.

You may also like