Home Svijet VIDEO/ Odgovornost za napad na dječju bolnicu u Kijevu: Nakon provedene analize ustanovljeno je porijeklo rakete

VIDEO/ Odgovornost za napad na dječju bolnicu u Kijevu: Nakon provedene analize ustanovljeno je porijeklo rakete

by Ante R.

Raketa koja je u ponedjeljak pogodila dječju bolnicu u Kijevu identificirana je kao ruska krstareća raketa Kh-101. Analiza stručnjaka za rakete i javno dostupnih dokaza dokazala je da se radi o ruskoj raketi i opovrgnula tvrdnje proruskih profila na društvenim mrežama. 

Istraživački portal Bellingcat proveo je analizu koristeći snimke s društvenih mreža, kao i 3D model rakete. S njihovom analizom slaže se i stručnjak Fabian Hoffman, doktorand na Sveučilištu u Oslu koji se specijalizirao za tehnologiju raketa.

U napadu na bolnicu preminulo je najmanje troje djece i ozlijeđeno je 16 osoba iako je konačni broj mrtvih i ozlijeđenih još uvijek nepoznat zato što se dio ljudi još uvijek nalazi pod ruševinama.

Napad na bolnicu u glavnom ukrajinskom gradu bio je dio šireg ruskog raketnog napada koji je uključivao i grad Dnjipro. Prema informacijama ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, napad je uključivao najmanje 36 raketa, uključujući 13 krstarećih raketa Kh-101, piše Dnevnik.hr.

Europska unija: Nema mjesta među nama za one koji negiraju genocid u Srebrenici i slave ratne zločince

 

You may also like