Home Vijesti VIDEO Ukrajinci se polomili zmaju zube.Pogledajte snimke što rade

VIDEO Ukrajinci se polomili zmaju zube.Pogledajte snimke što rade

by Ante R.

Ukrajinska vojska početkom lipnja krenula je u veliku protuofenzivu na tri točke duž linije fronte duge 965 kilometara. Strateški najvažnija točka napada je jugoistočno od grada Zaporižje, u smjeru Azovskog mora, jer bi tu Ukrajinci mogli prekinuti ruski koridor između Rostova na Donu s Krimom, navodi BBC. Tu je glavna ruska opskrbna ruta, i kada bi je Ukrajinci presjekli, Rusima bi bilo gotovo nemoguće zadržati ogromni garnizon na Krimu, okupiranom 2014.

Na tom dijelu fronta nije bilo puno pomaka, osim oko sela Robotine i Verbove. Sada ukrajinski generali tvrde da su tu probili prvu crtu ruske obrane. BBC je analizirao devet videosnimki s prve crte sjeverno od Verbova.

Četiri od tih snimaka koje se šire društvenim mrežama prikazuju ukrajinske snage kako probijaju rusku obranu, ali ne vidi se da su Ukrajinci uspjeli uspostaviti kontrolu nad tim područjem, navodi BBC. Na snimkama se vidi pješački proboj, ali ne i kolone ukrajinskih oklopnih vozila kako prolaze i zauzimaju tek oslobođeni prostor.

Pet mina po metru

Ipak, BBC potvrđuje da su Ukrajinci napredovali na 10 posto prostora, koliko ih dijeli od Azovskog mora, no još je veći uspjeh ako se zna da su ruske snage “iscrpljene i vjerojatno demoralizirane” nakon tri mjeseca ofenzive.

Ruska obrana je tvrda, jer su mjesece proveli u izgradnji složenih i čvrstih obrambenih linija, postavljenih u više pojaseva. Satelitske snimke pokazuju nizove isprepletenih rovova, bunkera i minskih polja, sve dodatno čuvano artiljerijom.

Na snimci se vidi protutenkovski jarak, tzv. zmajevki zubi, zatim niz željeznih protutenkovskih zapreka 250 metara dalje, dok su rovovi iskopani na daljnjih 300 metara udaljenosti. Iza rovova označeni su topnički položaji.

Ukrajinsko napredovanje usporavaju ogromna minska polja: jako su gusta, na nekim područjima postavljeno je i do pet mina u kvadratnom metru.

Prvi ukrajinski pokušaj prodora u lipnju brzo je završio neuspjehom, uz velike gubitke u opremi i ljudstvu. Ukrajinci su nakon toga ogromnu energiju uložili u uklanjanje mina, često noću, nekad i pod paljbom, i zbog toga tako sporo napreduju, navodi BBC.

Moći će znatnije napredovati tek nakon što demineri prokrče dovoljno širok prolaz kroz minska polja, i kad nadvladaju rusku artiljeriju. U međuvremenu, Rusija šalje pojačanja svojim snagama. Bojište je dinamično, Rusija bi još uvijek mogla preokrenuti ishod u svoju korist, analizira BBC.

Pregovaračka pozicija

Kateryna Stepanenko, analitičarka za Rusiju u londonskom Institutu za proučavanje rata, (Institute for the Study of War) kaže da ruske snage, uz topničku vatru, napade dronovima i oslanjanje na rovove i bunkere, također intenzivno koriste mjere elektroničkog ratovanja koje imaju za cilj ometati ukrajinske signale i ukrajinsku upotrebu bespilotnih letjelica.

Ukrajinci su napredovali oko 10 posto na svom putu prema prekidanju koridora od Rostova na Donu do Krima. Ako uspiju probiti preostalu rusku obranu i doprijeti do grada Tokmaka, ruske željezničke i cestovne rute za opskrbu Krima došle bi na domet ukrajinskog topništva.

U tom slučaju, ofenzivu bismo mogli ocijeniti uspješnom, tumači BBC. To možda neće okončati rat, koji će se vjerojatno protegnuti duboko u 2024., a možda i dulje, ali će Ukrajini dati snažnu poziciju kada mirovni pregovori konačno počnu. No sat otkucava: kišna sezona počinje za nekoliko tjedana, kad će se ceste pretvoriti u blato i ometati napredak, prenosi Jutarnji.

You may also like