Home Vijesti VIDEO Visoki izvori otkrili: ‘Da, mi dajemo precizne koordinate Kijevu za gađanje moćnim HIMARS-ima. Ne želimo promašaje!‘

VIDEO Visoki izvori otkrili: ‘Da, mi dajemo precizne koordinate Kijevu za gađanje moćnim HIMARS-ima. Ne želimo promašaje!‘

by Ante R.

Većina ukrajinskih napada na ruske ciljeve s moćnim raketnim sustavima Himars i M270, oslanjala se na obavještajne podatke koje su dobivali od Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih saveznika. Piše to The Washington Post čiji su novinari razgovarali s tri visoka ukrajinska izvora i jednim američkim dužnosnikom koji su im potvrdili da se Ukrajinci „oslanjaju na koordinate koje su im dale ili potvrdile SAD i njihovi saveznici za veliku većinu napada”.

Visokopozicionirani ukrajinski dužnosnik rekao je da ukrajinske snage gotovo nikada ne lansiraju rakete iz ovog naprednog oružja bez specifičnih koordinata koje im je daje američko vojno osoblje iz baza u Europi. Ukrajinski dužnosnici navode kako takav proces daje sigurnost Washingtonu i povjerenje u pogledu opskrbe Kijeva oružjem većeg dometa, prenosi Slobodna Dalmacija.

Visoki američki dužnosnik – koji je, kao i ostali sugovornici – govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti teme, priznao je ključnu američku ulogu u ciljanju Himarsa i rekao da se to radi zbog postizanja što bolje preciznosti i samim time očuvanja ograničenih zaliha streljiva za njihovu maksimalnu učinkovitost. Isti je anonimni dužnosnik za The Washinhton Post kazao kako Ukrajina ne traži odobrenje od Sjedinjenih Država o tome što će napasti i da rutinski sama gađa ruske snage drugim oružjem. „Sjedinjene Države daju koordinate i informacije o preciznom ciljanju isključivo u savjetodavnoj ulozi – rekao je.

Kao što je poznato upravo su moćni Himarsi utjerali strah u kosti Putinovoj vojsci i donijeli preokret na bojišnici i promijenili tijek rata. Uoči i tijekom prošlogodišnjih uspješnih protuofenziva ukrajinske su snage ovim satelitski navođenim raketama potaracale na stotine ruskih skladišta streljiva duboko u pozadini prve linije bojišnice. Napadi Himarsima odbacili su ruske snage i slavljeni su kao ključni čimbenik koji je Ukrajincima vratio vojno samopouzdanje i pomogao im u oslobađanju značajnog dijela okupiranih područja. Kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Bijelu kuću u prosincu, poklonio je predsjedniku Joe Bidenu vojno odličje koje mu je poslao odlikovani zapovjednik ukrajinske jedinice HIMARS-a.

Proces ciljanja ide ovako

Kremlj stalno optužuje Sjedinjene Države i njihove saveznike u NATO-u da preko Ukrajine vode rat s Putinom, zato je i ovo pitanje vrlo delikatno za Bijelu kuću. Tvrde kako su Ukrajinci odgovorni za pronalaženje ciljeva, određivanje prioriteta i konačno odlučivanje koje će gađati. „SAD ne odobrava ciljeve, niti smo uključeni u odabir ili gađanje ciljeva – uvjeravaju.

Viši ukrajinski dužnosnik opisao je kako teče proces ciljanja: ukrajinsko vojno osoblje identificira mete koje žele pogoditi i na kojoj lokaciji, a ta se informacija zatim šalje višim zapovjednicima, koji zatim prenose zahtjev američkim partnerima za točnijim koordinatama. „Amerikanci ne daju uvijek tražene koordinate, rekao je dužnosnik, i u tom slučaju ukrajinske trupe ne pucaju. Također je objasnio kako bi Ukrajina mogla izvesti udare bez pomoći SAD-a, ali budući da Kijev ne želi rasipati dragocjeno streljivo u promašajima, obično odlučuje da neće napasti bez potvrde SAD-a. Kaže i kako nemaju pritužbi na takav proces.

Otkad su Rusi odmaknuli svoja skladišta streljiva izvan dometa HIMARS-a, smanjena je sposobnost Kijeva da gađa moskovski arsenal. No, najnoviji paket američke pomoći koji je odobren početkom veljače, uključuje precizno vođene rakete dugog dometa GLSDB koje bi nanovo mogle izazvati paniku u ruskim redovima. Boeingov sustav GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) ili u slobodnom prijevodu bomba malog promjera djelovanja koja se lansira s tla ima znatno veći domet od standardnih projektila Himars koji su poslani Ukrajini. GLSDB ima domet od oko 150 kilometara, što je otprilike dvostruko više od dometa navođenog streljiva koje ispaljuje višecjevni raketni sustavi M270 MLRS i Himars.

Ukrajinci su obećali Bidenu da sa tim sustavima neće gađati Rusiju, no ne i Krim.

„GLSDB daje Ukrajini sposobnost za paljbu dugog dometa koja će joj omogućiti da provede operacije u obrani svoje zemlje i povrati svoj suvereni teritorij koji je okupirala Rusija, naveo je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder, nakon što je paket pomoći odobren. Upitan može li se GLSDB koristiti za ciljeve na poluotoku Krimu koji je Rusija okupirala od 2014., Ryder je to prepustio Ukrajincima, ali nije ukazao da postoje bilo kakve zapreke tome.

Drugi visoki dužnosnik Pentagona već prije je za specijalizirani vojni portal The War Zone izjavio da su sve ruske snage na ukrajinskom teritoriju “legitimne mete“. To uključuje Krim i četiri milijarde dolara vrijedan Kerčki most Vladimira Putina koji povezuje poluotok s Rusijom, prenosi Slobodna Dalmacija.

You may also like