“Bolja regulacija, osobito u kontekstu Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti, treba utjecati na smanjenje ovisnosti o kockanju”, kazao je uvodno premijer Andrej Plenković. Zakon je usmjeren, naglasio je ministar financija Marko Primorac, na dva bitna područja – regulaciju novih mjera društveno odgovornog priređivanja igara na sreću te ograničavanje oglašavanja. 

Analiza implementiranih mjera društveno odgovornog priređivanja igara na sreću ukazala je na potrebu reguliranja strožih uvjeta ulaska u prostore u kojima se priređuju igre na sreću, stoji u nacrtu izmjena Zakona, kojima će se, kad se usvoji u Saboru nakon rasprave u dva čitanja, propisati obveza identifikacije svih igrača prilikom ulaska u takve objekte.

Od te obveze bit će izuzete lutrijske igre s obzirom da je, pojašnjava se u Zakonu, riječ o igrama na sreću nižeg rizika.  “Navedeni način reguliranja ulaska u objekte za igre na sreću smanjit će svaku mogućnost sudjelovanja u igrama na sreću maloljetnih osoba i omogućiti učinkovitiju provedbu postupka isključenja igrača”, naglašava se u prijedlogu izmjena ovog Zakona.

Zabrana i ograničavanje oglašavanja 

Izmjenama Zakona puno se restriktivnije regulira i oglašavanje igara na sreću.

Evaluacija postojećeg zakonodavnog okvira kojim je zabranjeno oglašavanje u radijskim i televizijskim emisijama te tiskanim materijalima za djecu ukazala je, navodi se, na nedovoljno kvalitetno reguliranje oglašavanja igara na sreću kojim se najviše stimulira sudjelovanje igrača u igri i posljedično povećava incidenciju ovisnosti o igrama na sreću.

Prijedlogom Zakona postojeća zabrana proširuje se na zabranu oglašavanja u svim tiskanim medijima, dok se oglašavanje putem interneta te u audiovizualnim (televizijskim) i radijskim programima ograničava.

Konkretno, zabranjuje se u vremenu od 6 do 23 sata, uz izuzetak 15 minuta prije, za vrijeme i 15 minuta nakon sportskog događaja koji se emitira uživo. Prilikom oglašavanja se moraju isticati upozorenja da igre na sreću mogu uzrokovati ovisnost te da je zabranjeno sudjelovanje maloljetnika. I tu bi se izuzetak primjenjivao za lutrijske igre niskog rizika kod kojih igrač saznaje ishod igre do najviše tri puta tjedno te instant i ekspres lutrijskih igara koje koriste papirnate srećke.

Također, kako bi se smanjilo poticanje igrača na sudjelovanje u igrama na sreću zabranjuje se oglašavanje bonusa, osim na internet stranicama licenciranih priređivača igara na sreću. Zabranjuje se i oglašavanje igara na sreću u svim medijima, sadržajima i na događajima namijenjenim za djecu i mladež.

U pitanje sponzorstava se ovaj Zakon ne upliće, što znači da će kladionice i dalje moći biti sponzori klubova i natjecanja. Oglašavanje igara na sreću zabranit će se i na svim javno vidljivim površinama osim na vanjskim dijelovima prostora u kojima se priređuju takve igre. Nadalje, s vanjske strane se ne smije vidjeti u unutrašnjost objekta u kojima se igraju igre na sreću.

Tu bi, prema ovom prijedlogu, izuzetak bio za prostore casina u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u hotelima s četiri ili više zvjezdica, no u javnom savjetovanju prihvaćena je sugestija da se i kod njih isto odnosi ako je dio casina vidljiv s vanjske strane hotela.

Registar isključenih igrača

Novina je i uspostava Registra isključenih igrača. Naime, igrač koji sudjeluje u igrama na sreću (a koji ima problem s ovisnošću), moći će podnijeti zahtjev priređivaču da ga se isključi iz igre. Kad to zatraži kod jednog priređivača, prema ovim izmjenama bit će mu onemogućen pristup takvim igrama kod svih priređivača. Osim što će igrač taj zahtjev moći podnijeti sam, kao i zatražiti njegov opoziv, zahtjev za njegovim isključenjem, uz njegovu suglasnost, moći će podnositi i ustanove za zaštitu obitelji i Hrvatski zavod za socijalni rad, kao i zdravstvene ustanove koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja i liječenjem ovisnosti.

Registar isključenih igrača vodit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a priređivači će im biti dužni dostavljati podatke te osiguravati da osoba upisana u Registar ne sudjeluje u igrama na sreću. Rok za njegovu uspostavu je 30. lipnja 2026., a do tada je HZJZ dužan formirati kontaktnu točku za razmjenu podataka o isključenim igračima.

U slučaju konzistentnog kršenja navedenih mjera, priređivačima prijeti mogućnost oduzimanja prava na priređivanje igara, a dužni su uskladiti svoje poslovanje šest mjeseci od donošenja Zakona.

Propisuje se i kako će se izmjenom Općeg poreznog zakona uvesti mjera blokade uplata u igre koje internetom priređuju nelicencirani priređivači, a koju će provoditi pružatelji platnih usluga (banke i kartične kuće).

“Cilj ovih izmjena je da se mehanizmima odgovornog priređivanja igara na sreću, njihova dostupnost i poticanje na sudjelovanje ograniči. To će rezultirati i smanjenjem incidencije ovisnosti i njenih negativnih posljedica, kako na pojedinca, tako na društvo u cjelini”, poručio je ministar Primorac. – Hina.

Milanović u Washingtonu opet kontra Ukrajine: Živimo u opasno vrijeme u kojem valja paziti na “svaki potez i svaku riječ“