Home Svijet ZA KOGA SE TOLIKO NAORUŽAVAJU? Rusija donirala Srbiji 30 tenkova T-72B1 MS i rakete Refleks koje se ispaljuju kroz cijev topa i, kako se hvale, pogađaju na nevjerojatnih pet kilometara

ZA KOGA SE TOLIKO NAORUŽAVAJU? Rusija donirala Srbiji 30 tenkova T-72B1 MS i rakete Refleks koje se ispaljuju kroz cijev topa i, kako se hvale, pogađaju na nevjerojatnih pet kilometara

by Ante R.

Vojska Srbije je donacijom 30 tenkova T-72B1 MS iz Rusije dobila mnoge sposobnosti koje prije nije imala.

 

Podsjetimo, Srbija je dobila 30 potpuno moderniziranih tenkova iz Ruske Federacije, koji imaju eksplozivno-reaktivni oklop, panoramsku spravu za zapovjednika, snažniji motor, novu elektroniku, kao i novo naoružanje, piše Srbija danas.

Što se naoružanja tiče, srpski tenkisti su dobili mogućnost ispaljenja vođenog projektila kroz cijev topa. Radi se o vođenoj raketi oznake 9M119M Refleks koja se nalazi u naoružanju za modernizirane tenkove T-72, tenkove T-80 i T-90. Raketa je proizvedena još početkom 90-ih godina, međutim prošla je razne modifikacije i dan danas je vrlo perspektivna, NATO je naziva još i AT-11 Snajper, prenosi Slobodna Dalmacija.

Raketa se laserski navodi na cilj, a ispaljuje se iz glatkocijevnog topa tenka kalibra 125 mm. Težina rakete iznosi oko 17 kilograma, dok je bojna glava težine 4,5 kilograma. O tome kako je ova raketa jaka, razarajuća i veoma uspješna u probijanju oklopa modernih tenkova pogledajte u videu, piše Srbija danas.