Home Vijesti Zelenskij UN-u: Možemo vratiti ukrajinsku zastavu na cijeli naš teritorij, ali treba nam vremena i oružja

Zelenskij UN-u: Možemo vratiti ukrajinsku zastavu na cijeli naš teritorij, ali treba nam vremena i oružja

by Ante R.

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je kako vjeruje da će Ukrajina nastaviti s oslobađanjem teritorija dok vojska podiže svoju protuofenzivu protiv ruske agresije.

“Možemo vratiti ukrajinsku zastavu na cijeli naš teritorij. Možemo to učiniti silom oružja, ali treba nam vremena”, rekao je Općoj skupštini UN-a u unaprijed snimljenom obraćanju. Rekao je da je Ukrajina pokušala okončati rat za pregovaračkim stolom, ali je zaključio: “Ovo je rat za cijeli život”.

Zelenskij je ponovio da je njegovoj zemlji potrebna podrška u obliku oružja i vojne pomoći kako bi bila uspješna na bojnom polju. “Kako možemo dopustiti da ruska vojska bude negdje na tlu Ukrajine znajući da posvuda čine tako masovna ubojstva? Ne možemo”, rekao je.

Moramo zaštititi život i svijet mora zaštititi život”, dodao je Zelenskij, prenosi CNN. Rekao je i da je održao 88 rundi pregovora s Rusijom kako bi spriječio rat od početka svog predsjedničkog mandata. “88 rundi razgovora u različitim formatima za sprječavanje ovih ratova samo od početka mog predsjedništva do 24. veljače ove godine”, rekao je Zelenskj tijekom svog unaprijed snimljenog obraćanja Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u srijedu.

Rusija je započela svoj rat u Ukrajini 24. veljače. Dodao je, “ali Rusija, umjesto da zaustavi zločin agresije,” započela je potpunu invaziju. “Treba osnovati poseban sud za kažnjavanje Rusije”, rekao je Zelenskij. Zelenskij je rekao: “Ovo će postati signal svim potencijalnim agresorima da moraju cijeniti mir ili će ih svijet dovesti na odgovornost.”, piše CNN.