Home Vijesti Žena (91) umrla tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom. Capak: To nije povezano

Žena (91) umrla tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom. Capak: To nije povezano

by Ante R.

U HRVATSKOJ je žena od 91 godine preminula od tromboembolije tri dana nakon cijepljenja AstraZenecom.

Kako neslužbeno doznajemo iz Ministarstva zdravstva, ovaj slučaj će istražiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatska agencija za lijekove (HALMED).

O ovom slučaju HALMED je zatražio dodatnu dokumentaciju, ali zasad ništa ne upućuje na to da je smrt žene povezana s cijepljenjem.

Voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić za Index je potvrdio da je 91-godišnjakinja umrla od plućne embolije, ali tvrdi da nema dokaza da je to zbog cjepiva.

“Dobili smo prijavu sumnje na nuspojavu prekjučer, a jučer nam je stigla mrtvozornikova potvrda da je gospođa umrla od embolije pluća. HZJZ i HALMED-a na redovitim sastancima razgovaraju o pristiglim nuspojavama. Kad smo u četvrtak razgovarali o tome, imali smo samo prijavu i tada nismo mogli odrediti povezanost. Rekli smo da ćemo tražiti dodatnu dokumentaciju od bolnice i mrtvozornika da bi mogli odrediti uzročno posljedičnu povezanost. Za sada je smrt te osobe neocijenjena, a u međuvremenu je došla potvrda od mrtvozornika da je umrla od embolije pluća. Još uvijek ne možemo reći da je povezana ili nije povezana s cjepivom”, kazao je Kaić.

“Po ovome što ja znam, bojim se da će na kraju biti ocjena da neće biti moguće odrediti povezanost”, rekao je.

Plućna embolija se događa i bez cjepiva, a ova smrt se uklapa u statistiku očekivanog broja plućnih embolija, kaže Kaić.