“Naša glavna poruka je da institucionalno nasilje treba prestati i da nam je dosta toleriranja nasilja,  dosta nam je toleriranja pogreški institucija koje vode u krajnjoj liniji do velike eskalacije nasilja”, izjavila je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Sanja Juras u izjavi za medije.

Podsjetila je da je liječnik koji je optužen za silovanje pacijentice, za vrijeme trajanja kaznenog postupka, više od dvije i pol godine, nastavio raditi u osječkom KBC-u.

“Žene su povjeravale takvoj osobi svoju intimu, svoj život i smrt jer se radilo o onkološkom liječniku. To je strašno, nedopustivo i to je nešto što se više nikada ne smije u Hrvatskoj dogoditi”, rekla je Juras.

Prosvjedom traže ostavke svih odgovornih za taj slučaj, kako kažu, ministra zdravstva, Upravnog odbora i ravnatelja KBC-a Osijek te ostavke odgovornih u Hrvatskoj liječničkoj komori koji su bili upoznati s ovim slučajem još od 2022., a nisu, tvrde, napravili ništa da zaštite žene.

Traže i zakonske izmjene koje će spriječiti takve stvari u budućnosti, sustavnu nacionalnu politiku protiv nasilja nad ženama i strategiju

Okupljene prosvjednice razvile su transparent s porukom “Prestanite štititi silovatelje” te su ispred ulaza u Ministarstvo zdravstva postavile krevet s bijelom plahtom na koju su prolile crvenu boju koja je simbolizirala žensku krv. Smatraju da na svaki prijavljeni slučaj dolaze deseci neprijavljenih, dodavši da se ove godine bilježi velik porast u broju bilo koje vrste nasilja nad ženama, a posebno femicida kojih je bilo 13.

Izvršna direktorica Centra za ženske studije Dorotea Šušak podsjetila je kako su se okupile ispred Ministarstva unutarnjih poslova prije nepunih godinu dana sa sličnom inicijativom, također u solidarnosti s Osijekom zbog femicida Mihaele Berak.

“Simbolično je, a istovremeno prestravljujuće, da se okupljamo upravo ispred institucija koje bi trebale biti prvi pomoćnici i štititi građane, biti prva pomoć kojoj se žene, djeca mogu obratiti, bilo u institucijama zdravstva, bilo policije”, rekla  je. Kaže da institucije nisu na strani  žena, već na strani zlostavljača koje brani i o kojima šuti “sve do trenutka dok ne postoji ovakav oblik medijske pozornosti”.

Aktivistica i umjetnica Arijana Lekić-Fridrih izjavila je da je ‘Hrvatska država slučaj’. Smatra da ovakvi slučajevi nasilja šalju poruku ženama da sustavu ne mogu vjerovati.

Prosvjedu se pridružila predsjednička kandidatkinja Možemo! Kekin 

Saborska zastupnica i predsjednička kandidatkinja Možemo! Ivana Kekin pridružila se prosvjedu nakon kojeg je izjavila kako je liječnik iz Osijeka automatski trebao biti suspendiran nakon što je protiv njega podignuta optužnica da je počinio dijela protiv spolne slobode, makar i privremeno, uz poruku da se ne mogu ugrožavati žene kako bi se štitila radna prava.

“Mi smo kao Klub Možemo! uložili izmjene zakona koje ministar najavljuje da će Vlada dati. Gdje je bio do sad? Uložili smo izmjene Zakona o liječništvu i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako se to ne bi nikad više moglo ponoviti”, poručila je. – Hina.

Kolakušić o odluci MIP-a: Potpuno je očekivana “s obzirom da su nam ukrali državu, pravo i Ustav”