Home Lifestyle Vodič za prijavitelje nepravilnosti: Broj prijava u Hrvatskoj raste – “Zviždači” su važan dio borbe protiv korupcije

Vodič za prijavitelje nepravilnosti: Broj prijava u Hrvatskoj raste – “Zviždači” su važan dio borbe protiv korupcije

by Kristina B

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter predstavila je Vodič za prijavitelje nepravilnosti, odnosno “zviždače”, čiji je cilj, kroz bolje razumijevanje zakonskog okvira, prava i obveza, povećati broj i kvalitetu prijava nepravilnosti i doprinijeti zaštiti prijavitelja.

“Prijavitelji nepravilnosti bore se protiv korupcije te doprinose zaštiti javnog interesa, pravne sigurnosti i ljudskih prava, no za promjene je važno i ispravno primjenjivati Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti”, čulo se u petak na predstavljanju Vodiča za prijavitelje.

Namijenjen je prijaviteljima, ali i povjerljivim osobama koje zaprimaju prijave unutar poslodavaca, odvjetnicima, sucima, pružateljima besplatne pravne pomoći, sindikatima i drugima.

Broj prijava u Hrvatskoj raste, jer je Europska direktiva pridonijela mehanizmu zaštite, kaže Šimonović Einwalter, i sve boljem funkcioniranju. No dodaje i da Hrvatskoj predstoji izgradnja sudske prakse, budući da je riječ o malom broju sudskih predmeta.

Dosadašnje iskustvo s prijavama govori da postoji potreba za jasnim informacijama, napominje, koje će biti lako dostupne i sažete na jednom mjestu, što je i bio motiv za pripremu ovog vodiča.

Žviždači nisu konfliktne nego hrabre osobe

“Javnosti nedostaje svijest o tome da “žviždači nisu konfliktne nego hrabre osobe”, istaknula je pučka braniteljica.

Istaknuti su i pozitivni pomaci otkako je 2019. na snagu stupio prvi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, kao i izazovi koji su trenutno prisutni.

Institucionalno nasilje treba prestati: Akcija ‘Prestanite štititi silovatelje’ u 17 gradova

Da Zakon o lobiranju uskoro stupa na snagu po prvi puta podsjetio je Mladen Bručić Matic iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te istaknuo da je nužno podizanje svijesti šire javnosti i poslodavaca, kojima Zakon o zaštiti prijavitelja određuje niz obveza.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja istaknula je kako je često ključno znati da identitet prijavitelja neće biti otkriven tijekom istraživanja.

Dodala je i da je posebno je izazovno financijsko iscrpljivanje prijavitelja, pa postoji potreba da se podrška unaprijedi i u tom smislu, kao i ubrzanju sporih sudskih postupaka.

Početkom rujna osnovan je i Rehabilitacijski centar za stres i traumu, zadužen za pružanje emocionalne podrške prijaviteljima nepravilnosti, a to će moći učiniti uživo, telefonom ili putem video-poziva.

„To je gotovo jednako važno kao i pravna pomoć jer se ti ljudi nalaze pod velikim pritiskom, kao i njihove kolege i bliske osobe”, naglasila je Sandra Šipka iz Centra. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights