Harris, koja će se suprotstaviti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenom, sastala se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Bijeloj kući u četvrtak.

Posjet ukrajinskog šefa države dolazi u trenutku kada međustranačke podjele u Washingtonu oko Ukrajine rastu, a Trump i mnogi njegovi republikanski pristaše izražavaju duboku rezervu oko slanja dodatne pomoći Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije.

-->

“Moja podrška narodu Ukrajine je nepokolebljiva. Ponosna sam što stojim uz Ukrajinu. Nastavit ću stajati uz Ukrajinu i radit ću na tome da Ukrajina pobijedi u ovom ratu”, rekla je Harris.

“Da bi bile sigurne i prosperitetne, Sjedinjene Države moraju nastaviti ispunjavati svoju dugogodišnju ulogu globalnog vodstva.”

U jasnoj aluziji na svog suparnika Trumpa, Harris je rekla: “Postoje neki u mojoj zemlji koji bi umjesto toga prisilili Ukrajinu da se odrekne velikih dijelova svog suverenog teritorija, koji bi zahtijevali da Ukrajina prihvati neutralnost i zahtijevali bi od Ukrajine da se odrekne sigurnosnih odnosa s drugim nacijama.”

“Ovi prijedlozi su isti kao i Putinovi”, rekla je. “To su prijedlozi za predaju, što je opasno i neprihvatljivo.”

Harris je izjavu dala prije sastanka iza zatvorenih vrata sa Zelenskijem. Ukrajinski čelnik ranije se sastao s američkim predsjednikom na odlasku Joeom Bidenom.-Hina