Home Izdvojeno U očekivanju izbora u SAD-u: Trump i Zelenski sastali se u New Yorku zbog sve više pitanja o potpori SAD-a Ukrajini

U očekivanju izbora u SAD-u: Trump i Zelenski sastali se u New Yorku zbog sve više pitanja o potpori SAD-a Ukrajini

by Kristina B

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy sastao se licem u lice s Donaldom Trumpom u petak nakon sve vidljivijih napetosti između njih dvojice, primarno vezanih uz obranu Ukrajine od ruske invazije. “Mislim da imamo zajednički stav da se rat u Ukrajini mora zaustaviti i da Putin ne može pobijediti”, rekao je Zelenski, donosi Associated Press.

Nakon što su zajedno stigli u konferencijsku dvoranu u petak, Trump je rekao kako je “činjenica da smo danas zajedno vrlo dobar znak”.

Sastanak je održan u kritičnom trenutku rusko-ukrajinskog rata dok se bliži dan izbora u SAD-u. Trump i potpredsjednica Kamala Harris, njegova demokratska protivnica, zauzeli su oštro različite pristupe Ukrajini.

-->

Trump je mjesecima kritizirao američku potporu Ukrajini i ismijavao Zelenskog kao “prodavača” jer je nagovorio Washington da opskrbi oružjem i financira njegovu vojsku dok se pokušava obraniti od Moskve. Međutim, u petak je Trump spomenuo i svoj prvi opoziv u 2019., koji su demokrati u Kongresu pokrenuli nakon što je zamolio Zelenskog za “uslugu” – da istraži Joea Bidena, sada predsjednika, i Bidenovog sina Huntera, koji je bio u upravnom odboru ukrajinske plinske kompanije.

U vrijeme kada je Trump tražio “uslugu”, uskratio je 400 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini dok se borila protiv separatista koje podržava Rusija na svojoj istočnoj granici.

Tomislav Jonjić: Prelazi se u fazu otvorene difamacije i diskreditacije, danas je za to poslužio Stipo Mlinarić Ćipe, nadam se nesvjesno

“Mogao je stajati i igrati slatko”, rekao je Trump. “A on to nije učinio. Rekao je: ‘Predsjednik Trump nije učinio apsolutno ništa loše.’ Rekao je to jasno i glasno.”

Zelenskyy je rekao novinarima u listopadu 2019., dok je Kongres pokretao istragu o opozivu, da nije bilo “nikakve ucjene” od strane Trumpa. Novinarima je također rekao: “Ne želim se ni na koji način miješati u izbore”, pokušavajući se tada javno i privatno distancirati od unutarnje politike SAD-a.

Sastanak u petak zamalo nije bio održan unatoč tome što je ured Zelenskog rekao da je nešto planirano tijekom posjeta ukrajinskog čelnika Općoj skupštini UN-a, tijekom kojega je on saveznicima predstavio svoj plan za završetak rata.

U intervjuu za The New Yorker, koji je objavljen ranije ovog tjedna, Zelenski je implicirao kako Trump ne razumije i previše pojednostavljuje sukob. Ukrajinski čelnik također rekao je kako je Trumpov protukandidat JD Vance bio “previše radikalan” i da je u biti zagovarao Ukrajinu da se “žrtvuje” tako što će se “odreći svojih teritorija”.

Trump je ovaj tjedan u dvije odvojene prilike bio vrlo brutalan prema Zelenskom i Ukrajini. Govoreći u srijedu u Sjevernoj Karolini, nazvao je Ukrajinu “razorenom”, a njezin narod “mrtvim”.

“Svaki dogovor – i najgori dogovor – bio bi bolji od ovoga što imamo sada”, rekao je Trump. “Da su napravili loš dogovor, bilo bi puno bolje. Malo bi odustali i svi bi živjeli i svaka bi zgrada bila izgrađena i svaka kula bi starila još 2000 godina.”

U međuvremenu, Harris je u četvrtak stala uz Zelenskog i rekla kako Trumpov pokušaj da brzo završi dogovor o okončanju rata u Ukrajini “nisu prijedlozi za mir”, već “prijedlozi za predaju”. Trump je u četvrtak rekao da ne zagovara predaju.

Dok se pripremao za sastanak u petak, Trumpa je novinar upitao može li Ukrajina dobiti rat, a on je odgovorio: “Naravno. Mogu.”

O Zelenskom je rekao: “Imamo jako dobar odnos. Također imam vrlo dobar odnos, kao što znate, i s predsjednikom Putinom. A ako pobijedimo, mislim da ćemo to vrlo brzo riješiti.”

Zelenski je presjekao Trumpove primjedbe riječima: “Nadam se da ipak mi ipak imamo bolji odnos.”

You may also like

Verified by MonsterInsights