Home Analiza Kako se ponašaju lideri? Zelenski ostao, vrhovni vođa Irana Ali Khamenei sakrio se u unutrašnjost države

Kako se ponašaju lideri? Zelenski ostao, vrhovni vođa Irana Ali Khamenei sakrio se u unutrašnjost države

by Kristina B

Piše: Domagoj Franić, vojni analitičar

Bit će zanimljivo ovih dana jednim okom pratiti događanja u Ukrajini, a drugim na Bliskom Istoku. Kakve će posljedice na Iran imati događanja u Libanonu?

Od svog osnutka prije 40 godina, libanonska militantna skupina bila je dragulj u kruni teheranske takozvane Osovine otpora, skupine većinom šijitskih, iranskih savezničkih islamističkih milicija koje obuhvaćaju Irak, Siriju, Libanon, Gazu i Jemen, a koje Iranu daju stratešku dubinu protiv svojih protivnika.

-->

Kao nearapska, šijitska država, Iran sebe vidi kao “strateški usamljenu” državu na Bliskom istoku i stoga vidi šijite u regiji kojom dominiraju suniti “kao nešto najbliže prirodnim saveznicima”.

Ono što je u ovome trenutku učinio vrhovni vođa Irana Ali Khamenei, premještajući se na sigurnu lokaciju s pojačanom sigurnošću u unutrašnjosti zemlje, je po mome mišljenju vrlo loš potez. Barem u onome dijelu da je njegovo “skrivanje u dubini Irana” izišlo u javnost. Umjesto da se takva vijest spriječi pod svaku cijenu ili da se objavi njegov javni istup s potporom Hezbollahu, on je učinio najgoru moguću stvar.

Koju, barem na takav način, ne čine lideri. Kao Zelenski, koji je odbio ponudu za sigurnom evekuacijom početkom ruskog napada u veljači 2022 godine.

Tim je činom Ali Khamenei priznao strah od odmazde Izraela, a prije svega poslao poruku narodu “moje dupe će biti sigurno, čujemo se”.

Izraelska odlučnost putokaz kako se treba nositi sa zlikovcima svih boja i nijansi – „Gazi bandu!“

Poradi vrlo delikatne političke situacije u samom Iranu i prikrivenog nezadovoljstva dijela populacije, pretežno mladih, koji su brutalno kažnjavani i likvidirani samo za pokušaj traženja liberalnijih uvjeta života i slobode, ovaj potez će vjerojatno ohrabriti oporbu na mogući radikalniji odgovor i ponašanje.

Sinoć je glasnogovornik IDF-a Hagari rekao: “Nećemo dopustiti da oružje sleti u zračnu luku u Bejrutu. Nećemo dopustiti da militarizirani zrakoplovi koriste civilnu zračnu luku. Ovo je civilna zračna luka za civilnu upotrebu i mora biti zaštićena kao takva”. Izrael je ranije danas preuzeo komunikacijski sustav kontrolnog tornja bejrutske zračne luke i upozorio da neće dopustiti slijetanje leta “Qasem Aira” koji je bio u prilazu. Zrakoplov se vratio u Iran.

Kada se proširi vijest da je onemogućena zračna potpora i dostava naoružanja civilnim zrakoplovima iz Bagdada u Beirut, da su podvili rep i vratili se nazad, to će biti dodatni motiv za jačanje otpora prema nesigurnoj iranskoj aktualnoj vlasti.

Biti će zanimljivo ovih dana pratiti ponašanje Iranskog predsjednika i njegove proklamirane “politike razgovora sa zapadom”.

Slabljenje ruskih napada na ukrajinskoj bojišnici

Na drugoj strani svijeta, u Ukrajini, ono što se ne vidi u javnosti, ali se zna, je da ruski napadi duž bojišnica pomalo slabe.

Ovaj tjedan (u istom mjerenom vremenskom razdoblju), rusi su imali 155 napada. Osjetno smanjenje u odnosu na prošli tjedan u kojemu su napali 226 puta. Vidljivo je, prije svega pomanjkanje ljudstva, a tek predstoji nešto puno bitnije – pomanjkanje streljiva.

Još uvijek troše zalihe od ranije, ali uskoro na vidjelo dolaze posljedice uništenja tri ruska strateška skladišta streljiva ranije ovoga mjeseca.

Te posljedice će biti itekako osjetne na crtama bojišnice, a nadamo se uskoro i “nastavku tretmana” prema preostalim skladištima….

You may also like

Verified by MonsterInsights