Home Izdvojeno SLUČAJ HASANBEGOVIĆ Zašto Mandatno imunitetno povjerenstvo krši zakon i predbaciva lopticu Odboru za Ustav i poslovnik

SLUČAJ HASANBEGOVIĆ Zašto Mandatno imunitetno povjerenstvo krši zakon i predbaciva lopticu Odboru za Ustav i poslovnik

by Ante R.
Zlatko Hasanbegović

Danima Sabor ima 150 umjesto 151 saborskog zastupnika i MIP ignorira zakon i lopticu prebacuje na Odbor za Ustav i poslovnik iako je zakonski jasno da Sabor ne može imati 150 zastupnika i da se ne može uskrati biračko pravo da građani nemaju zastupnika iz svoje izborne jedinice.

Iako je većina eminentnih ustavno pravnih stručnjaka poput profesorice Barić upozorila na nezakonito ponašanje MIP-a, predsjednik tog tijela u ne znanju ili pod nečijim pritiskom igra ping pong s saborskim Odborom ua Ustav i poslovnik. Iako je morao odmah nakon odluke da Kolakušić zbog ostavke na mjesto zastupnika ne može biti zamjena Dizdaru koji je zamrznuo mandat na osnovu rezultata u I. izbornoj jedinici i po osnovu odredbe o preferencijalnom glasovanju imenovati zamjenu koja mijenja Dizdara, predsjednik MIP-a Robert Jankovics to iz samo njemu poznatih razloga to nije učinio.

Kako je moguće da Sabor, odnosno tijelo Sabora Mandatno imunitetno povjerenstvo ne poštuje volju birača iz jedne izborne jedinice, u ovom slučaju iz prve i uskrati im pravo na zastupnika, te diskriminira njihov odabir. Tako trenutno u Saboru imamo zastupnika iz 11 od 12 izbornih jedinica, odnosno ako izuzmemo izbornu jedinicu za dijasporu i nacionalne manjine imamo 9 od deset zastupljenih izbornih jedinica.

Hrvatski glasnik konzultirao je ustavnopravne stručnjake koji su jedinstvenog stava da je takvo stanje neodrživo, diskriminirajuće i protivno Ustavu i zakonu, pogotovo što u toj izbornoj jedinici postoje sve zakonske mogućnosti o imenovanju zamjenika Dizdaru koji je stavio mandat u mirovanje i da po odredbama izbornog zakona to pravo pripada po nekoliko osnova zastupniku stranke Blok za Hrvatsku Zlatku Hasanbegoviću i to po nekoliko osnova, prije svega na osnovu osvojenih preferencijalnih glasova, odnosno osvojenih više od 10 %, u ovom slučaju više od 28 %.

U koliko se odluka ne donese na vrijeme i uskrati mandat Zlatku Hasanbegoviću, svoj pravorijek dati će Ustavni sud i to nesumnjivo u korist podnositelja ustavne tužbe u ovom slučaju Zlatka Hasanbegovića.

Izrael: Ovaj napad će imati posljedice. Imamo planove i djelovat ćemo na mjestu i u vrijeme koje odlučimo

Krčmar o Kajtaziju: “Nasilja je bilo i svjedoci postoje. Moji djelatnici i ja smo jučer bili na policiji i davali izjavu.

You may also like

Verified by MonsterInsights