“Predsjednik Milanović je dao suglasnost za 12 misija, dok za jednu koja se odnosi na obučnu podršku Ukrajini nije, iako na summitu u Washingtonu ni na koji način, niti jednim potezom nije saveznicima naznačio da ima nešto protiv te aktivnosti”, kazao je Plenković.

Summit šefova država i vlada je bio prije dva i pol mjeseca, podsjetio je dodavši kako Milanović sada uskratom suglasnosti ponovno narušava međunarodni položaj Hrvatske.

-->

“Razina obmana i laži koje on širi u javnosti je nezapamćena. Lažno predstavlja javnosti neku tobožnju ugrozu i da bi vojnici išli u Ukrajinu, a u samoj odluci jasno piše da pripadnici Oružanih snaga, jedan do dva časnika, idu na teritorij EU, u Njemačku“, rekao je.

S obzirom na to da predsjednik i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga nije dao suglasnost za slanje naših vojnika u Njemačku kako bi obučavali ukrajinske vojnike, a kako, naglasio je, ne bi Hrvatsku uvlačio u taj rat, za izglasavanje te odluke je u Saboru potrebna dvotrećinska većina.

Plenković je zastupnike pozvao da ne pristaju na slijeđenje Milanovićeve politike koja je, naglasio je, suprotna hrvatskim nacionalnim interesima.

“SDP, Možemo i ostali, neka dobro razmisle kako će glasati kada ovo dođe u Sabor, to su ozbiljni tragovi koji ostavljaju upitnike jesmo li mi dio zapadnog kruga ili možda želimo ići pod ruske skute. A uskrata suglasnosti se ne može nikako drugačije razumjeti. Apeliramo na zastupnike da misle svojom glavom, a ne da ju zabijaju u pijesak i služe kao nojevi u Milanovićevoj predsjedničkoj kampanji, a medije molimo da istinito i objektivno izvještavaju o ovoj temi”, naglasio je. – Hina.

Penava izigrao Plenkovića i podržao Milanovićevu odluku da Hrvatska ne šalje časnike u Njemačku, može ali ne dokle hoće