“U ovom slučaju predsjednik Milanović manipulirao je osjećajima naših građana i doveo ih u zabludu oko važne vojno-sigurnosne teme zbog vlastitog političkog probitka. Iako uključivanje u navedenu misiju može povećati rizik za RH zbog metoda hibridnog ratovanja, ona nije slanje Hrvatske vojske na ratište u Ukrajinu kao što je građane naveo da misle aktualni predsjednik”, stoji u priopćenju Selak Raspudić.

Predsjednik Milanović je dao suglasnost za 12 odluka o slanju pripadnika Oružanih snaga u vojne misije NATO-a i EU-a, ali ne i na odluku o obučnoj potpori Ukrajini. “Zadaća je Predsjednika Republike – a po njegovom mišljenju i zadaća svih hrvatskih državnih institucija – zaštititi Hrvatsku od rata i poduzeti sve mjere kako bi Hrvatska ostala izvan ratnih sukoba”, pojasnili su iz Ureda predsjednika prije dva dana.

-->

Selak Raspudić ustvrdila je da aktualnom predsjedniku nedostaje takta i razboritosti za obnašanje funkcije vrhovnog vojnog zapovjednika te da je potrebna izborna smjena na čelu države.

“On je sigurno znao koji su planovi u tijeku jer svaki tjedan treba primati izvješća o stanju Oružanih snaga od načelnika Glavnog stožera. Ukoliko im se protivio morao je reagirati mnogo ranije jer je sada Hrvatska, a time i Hrvatska vojska dovedena u nezavidnu situaciju”, kazala je.

Najveći problem hrvatske vanjske politike, Selak Raspudić vidi u nemogućnosti pravovremenog donošenja odluka na nacionalnoj razini kao i u nemogućnosti da predsjednik i premijer postignu dogovor o pitanjima iz resora obrane i sigurnosti.

“Dosad smo u hrvatskoj vanjskoj politici s jedne strane svjedočili kalkulantskoj mlakosti motiviranoj osobnim interesima, a s druge isključivo verbalnoj drskosti motiviranoj osobnim kompleksima. Hrvatskoj je potrebna državnica koja je doista nestranačka i koja će vojno-sigurnosna pitanja shvaćati ozbiljno te ih neće koristiti kao sredstvo dnevno-političkog prepucavanja”, istaknula je.

Što se tiče Ukrajine, naglasila je da se radi o saveznici i prijateljskoj zemlji kojoj treba nastaviti pomagati. “Na tom tragu želim istaknuti da je Hrvatska ranije poslala velik broj helikoptera Mi 8, dva transportna zrakoplova i značajnu količinu vojne opreme”.

U slučaju da postane predsjednica, najavila je da će se usredotočit na kreiranje nacionalne strategije, a posebno na sastavnice razvoja vojnih sposobnosti i vanjske politike. – Hina.

Odluka za koju je potrebna dvotrećinska većina u Saboru: Plenković pozvao zastupnike da dobro razmisle oko obučne potpore Ukrajini