Home Izdvojeno Grlić Radman: Milanović je „instrument proruske propagande” i upitno je može li obnašati svoju funkciju

Grlić Radman: Milanović je „instrument proruske propagande” i upitno je može li obnašati svoju funkciju

by Kristina B

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je doveo u pitanje sposobnost predsjednika Zorana Milanovića da obnaša svoju funkciju nakon što se usprotivio slanju hrvatskih vojnika u NATO-vu misiju obuke pripadnika ukrajinske vojske.

Milanović je odbio dati suglasnost za sudjelovanje u NATO-voj aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU) u Njemačkoj, dogovorenoj na samitu Sjevernoatlanskog saveza u Washingtonu u srpnju ove godine na kojem je sudjelovao.

Grlić Radman je rekao da je zbog te odluke „upitna sposobnost” Milanovića da obnaša dužnost predsjednika države.

-->

Kritizirao ga je jer „nije imao hrabrosti” usprotiviti se misiji na skupu u Washingtonu, usuglasivši se tada s konačnom deklaracijom u kojoj se govorilo o misiji.

„Kad se vratio u Hrvatsku proradila mu je naknadna pamet. Ili je možda izgubio pamćenje, to nas jako zabrinjava”, izjavio je Grlić Radman novinarima.

Milanović je pojasnio da se nije usprotivio u Washingtonu jer nakon što je odluka donesena države članice NATO-a same odlučuju hoće li i na koji način sudjelovati u toj aktivnosti.

Ocijenio je da misija „može potencijalno štetno djelovati na naše nacionalne interese” i istaknuo da mu je dužnost štititi Hrvatsku od uvlačenja u rat.

“Otkud mu pravo govoriti neistinu, otkud predsjedniku Milanoviću pravo zastrašivati hrvatsku javnost?”, pitao je Grlić Radman.

Božinović: Izmjenama Zakona o strancima uvodi se dodatni red

Milanovića je nazvao „instrumentom proruske propagande”, kazavši da možda želi da Hrvatska poput Jugoslavije bude „nesvrstana, a možda i neutralna”, što je nemoguće za jednu članicu NATO-a.

Milanović je u utorak osudio rusku agresiju, nazvavši ju „nedopustivom” i „kršenjem međunarodnog prava”. Istaknuo je da je Ukrajina žrtva i da joj treba pružiti svu potrebnu humanitarnu pomoć, što će Hrvatska činiti i dalje, ali „bez sudjelovanja pripadnika oružanih snaga”.

Nakon predsjednikovog odbijanja, vlada je zatražila suglasnost Sabora koji bi je morao dati dvotrećinskom većinom. Nakon što se Milanović ranije usprotivio sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji obuke ukrajinske vojske EUMAM, to nije prihvatio ni parlament.

„Hrvatski sabor mora ispraviti raniju pogrešku kad je glasao protiv EUMAM-a”, zaključio je Grlić Radman.

(Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights