Home Izdvojeno Novi šef NATO-a Mark Rutte tijekom posjeta Kijevu ponovio obećanje NATO-a da će Ukrajina biti članica

Novi šef NATO-a Mark Rutte tijekom posjeta Kijevu ponovio obećanje NATO-a da će Ukrajina biti članica

by Kristina B

Šef NATO-a Mark Rutte rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da je “vaša sigurnost važna za našu” u četvrtak tijekom njegovog prvog posjeta Kijevu otkako je postao glavni tajnik Saveza.

Rutte je također ponovio obećanje NATO-a da će Ukrajina jednog dana biti članica NATO-a, ali Zelenskiy je rekao kako želi da zapadni saveznici hitno pruže onu vrstu aktivne vojne potpore kakvu su neki od njih pružili Izraelu u njegovoj borbi s Iranom, donosi Reuters.

“Vaša sigurnost važna je za našu, a vaša borba za slobodu odražava naša temeljna načela i vrijednosti”, rekao je Rutte na zajedničkoj konferenciji za novinare, naglašavajući da je njegovo prvo putovanje u inozemstvo kao šefa NATO-a pokazalo nepokolebljivu potporu Saveza Kijevu.

-->

“Ukrajina je bliža NATO-u nego ikad prije i nastavit će tim putem sve dok ne osigura članstvo u NATO-u”, rekao je Rutte, bivši nizozemski premijer koji je tek u utorak preuzeo svoj novi posao.

Grlić Radman: Milanović je „instrument proruske propagande” i upitno je može li obnašati svoju funkciju

Zelenskiy je rekao da želi vidjeti kako saveznici Kijeva obaraju projektile i bespilotne letjelice koje Rusija koristi u svojim napadima na Ukrajinu, baš kao što su to učinili neki od izraelskih saveznika kada je Teheran ovaj tjedan napao Izrael projektilima.

“Radimo s njima, trenutno to nisu spremni učiniti to”, rekao je Zelenskiy.

Zelenski je također obnovio apel zapadnim saveznicima da dopuste Ukrajini duboke udare unutar Rusije oružjem koje su oni isporučili, rekavši da “odgađaju” svoju odluku.

“Bez dalekometnog oružja ne možemo zaustaviti Rusiju koja to oružje koristi protiv nas, uništavajući sve”, rekao je.

Dopuštanje Kijevu da gađa ciljeve duboko u Rusiji pojačalo bi njegove sposobnosti u ometanju ruske logistike i zapovjednih lanaca. Oprezni zbog odgovora Rusije, ukrajinski saveznici su odustali od poduzimanja takvog poteza. Od Zelenskog je također zatraženo povlačenje Ukrajine ranije ovog tjedna iz grada Vuhledara, posljednjeg u nizu ruskih osvajanja bojišta u istočnoj Ukrajini ove jeseni.

‘Treba spašavati živote”

“Živote vojnika treba spasiti jer oni su naši ljudi, oni su građani Ukrajine. Stoga je vrlo ispravno da se mogu povući i spasiti sami sebe”, rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., navodeći među ostalim razloge ambiciju Kijeva da se pridruži NATO-u, što Moskva smatra izravnom prijetnjom vlastitoj sigurnosti.

Rutte je u Kijevu ponovno potvrdio stav NATO-a da Moskva ne odlučuje koja se zemlja može ili ne može pridružiti savezu.
Dužnosnici i diplomati NATO-a očekuju od Ruttea da zadrži prioritete svog prethodnika, Norvežanina Jensa Stoltenberga – prikupljanje podrške Kijevu, poticanje zemalja NATO-a da troše više na obranu i zadržavanje angažmana SAD-a na europskoj sigurnosti.

Kao premijer Nizozemske, Rutte je prethodno odobrio prebacivanje nizozemskih borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu.

U svojoj novoj ulozi, Rutte se suočava s brojnim izazovima, uključujući mogući povratak NATO-skeptičnog Donalda Trumpa na mjesto predsjednika Sjedinjenih Država – prevladavajuće sile Saveza – i pozive istočnoeuropskih saveznika na dodatna pojačanja za zaštitu od Rusije.

You may also like

Verified by MonsterInsights