“Ovim planom dobit ćemo pregled trenutačnog stanja socijalnih usluga na području Vukovarsko-srijemske županije te indentificirati potrebe za kvalitetnim razvojem mreže socijalnih usluga”, kazala je u petak na početnoj konferenciji projekta predsjednica Savjeta za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije Darija Nikolić.

Izrada socijalnog plana koštat će 43.000 eura, od čega je najveći dio sredstava osiguralo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ukazala je na potrebu ravnomjernog razvoja socijalnih usluga radi smanjivanja nejednakosti i preveniranja socijalne isključivosti. “To ćemo pokušati učiniti kroz plan koji će se izraditi po jedinstvenoj metodologiji, koju je propisalo ministarstvo novim pravilnikom”, napomenula je.

“Dio aktivnosti smo već odradili, a sada je važno da socijalni plan izradimo do kraja godine, kada bi ga predložili Županijskoj skupštini na usvajanje”, rekao je pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Adamović. Napomenuo je kako je jedan od većih problema u županiji nedostatak organiziranog smještaja za osobe starije životne dobi. “Županija je osnivač tri doma za starije i nemoćne osobe i tu su kapaciteti popunjeni, a liste čekanja dugačke. Nadamo se da će socijalni plan omogućiti proširenje tih kapaciteta”, kaže Adamović. – Hina.

BUZ: Vlada ne želi rješavati problem siromaštva, ministar mora otići