Uz izaslanicu premijera Andreja Plenkovića na otvorenju centra sudjelovali su saborski zastupnici Anja Šimpraga, Dragana Jeckov, Ivana Kekin, Damir Bakić i Milorad Pupovac.

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Pupovac rekao je da je centar posvećen Josipu Runjaninu koji je nekoliko stotina metara dalje u bivšoj kući Paleš, uređenoj u Kuću državne himne, praizveo kasniju nacionalnu pa državnu himnu Lijepa naša domovino.

“Josif Runjanin i Glina njegova vremena u pjesmi Antuna Mihanovića Lijepa naša domovino i drugim pjesmama koje su u tih iznimnih slobodarskih sto godina zajedno pjevali mnogi Hrvati i Srbi imali su jedinstven izraz zajedničke ideje i pjesme slobode”, dodao je.

NADŽIVIO I JOŽU MANOLIĆA Umro najstariji narodni heroj bivše Jugoslavije

Iako je ta ideja danas mnogima nepoznata, a nekima i strana odlučili su je, kazao je Pupovac, čuvati u imenu tog centra. Naglasio je da je ta kuća, koja je stradala u potresu mogla biti obnovljena zahvaljujući Vladi RH.

Centar je također posvećen matematičarima Đuri i Svetozaru Kurepi, osnivačima nadrealističnog pokreta zenitizma braći Micić, kiparu Simeonu Roksandiću i pripadnicima banijskog NOP-a.

Kuću je krajem 19. stoljeća sagradio kao prizemnicu Fran Detoni i u njoj otvorio Hrvatsku štedionicu i pekaru, a početkom 20. stoljeća podigao je još jedan kat. Nakon 20 godina kuću je otkupio Ilija Letić koji je u svibnju 1941. zajedno sa dva pekarska pomoćnika postao žrtva pogroma nad Srbima, rekao je Pupovac.

Centar će biti mjesto srpskih institucija s područja Gline i Banije, obrazovanja, naročito matematike, ali i mjesto kulturnog stvaralaštva, te istraživanja i prikupljanja arhivske građe, a služit će i kao mjesto za razgovor i kvalitetan obrok, posebice kruha i peciva, što je tradicija te kuće od njezina osnivanja, kazao je Pupovac.

Na svečanosti su bili i stanovnici Gline i Banije, episkopi Srpske pravoslavne crkve Gerasim i Heruvim, mitropolit Nikodim te kao izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić. Ujedno je obilježena i 80. godišnjica Prosvjete, koja je osnovana u Glini.