Šalva Papuašvili je na brifingu za medije rekao da se optužbe protiv predsjednice Salome Zurabišvili tiču inozemnih posjeta, za koje je rekao da ih vlada nije odobrila, što su iste tvrdnje koje su prethodile pokušaju opoziva prošle godine.

Vladajuća stranka Gruzijski san i njeni saveznici trenutno nemaju dovoljno glasova u parlamentu kako bi opozvali Zurabišvili, a Papuašvili je kazao da se nada da će im to poći za rukom nakon što bude izabran novi parlament.

Premda je izabrana uz podršku Gruzijskog sna 2018., Zurabišvili, čije su dužnosti uglavnom ceremonijalne, otada je postala neprijatelj stranke i njenog moćnog osnivača, milijardera i bivšeg premijera Bidzine Ivanišvilija.

Kremlj: Ruska državna medijska tvrtka pogođena “neviđenim hakerskim napadom”

Predsjednica proteklih tjedana pokušava ispregovarati sporazume između podijeljenih oporbenih stranaka u zemlji kako bi na izborima svrgnuli Gruzijski san.

Bivša francuska diplomatkinja gruzijskog porijekla, Zurabišvili se prošlog tjedna sastala s predsjednicima Francuske, Njemačke i Poljske te višim dužnosnicima Europske unije tijekom putovanja u Europu. EU je prošlog tjedna objavio da je suspendirao sve kontakte na visokoj razini s gruzijskom vladom zbog njene “protuzapadne i protueuropske retorike”.

Iako je Gruzija bila uglavnom prozapadno orijentirana otkako je stekla nezavisnost od Moskve 1991., strani i domaći kritičari optužuju Gruzijski san da nastoji potkopati dugotrajni cilj zemlje da postane članica EU-a i NATO-a te da je ponovo pokušava približiti Rusiji.

Prema anketama, Gruzijski san je i dalje najpopularnija stranka u zemlji premda je izgubila dio podrške od 2020. kada je osvojila gotovo 50 posto glasova i tijesnu parlamentarnu većinu. (Hina)