Home Vijesti U svjetlu sve većeg broja kibernetičkih napada održana druga SK@UT konferencija o kibernetičkoj sigurnosti
Oglas

U svjetlu sve većeg broja kibernetičkih napada održana druga SK@UT konferencija o kibernetičkoj sigurnosti

by Kristina B

Druga SK@UT konferencija o kibernetičkoj sigurnosti, u organizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), okupila je u Zagrebu više od 300 sudionika – predstavnika tzv. SK@UT zajednice, državnih tijela, tvrtki iz područja kibernetičke sigurnosti te akademske i stručne zajednice.

SK@UT je sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno-sponzoriranih kibernetičkih napada, APT kampanja (Advanced Persistent Threat) te drugih kibernetičkih ugroza i predstavlja najveći projekt zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora.

U SK@UT-u je više od 80 državnih tijela, operatora ključnih usluga i pravnih osoba od posebnog interesa za RH. Uz ministarstva i tijela sigurnosno-obavještajnog sustava, u SK@UT su uključeni i dijelovi nacionalne kritične i informacijske infrastrukture.

Konferencija se održava u kontekstu početka provedbe Zakona o kibernetičkoj sigurnosti kojim su stvoreni zakonski i organizacijski temelji za unaprjeđenje sustava zaštite i otpornosti nacionalnog kibernetičkog prostora i kritične infrastrukture, izvijestila je SOA.

Šef britanske obavještajne službe: Ruski GRU izaziva ‘kaos’ u Britaniji i Europi

Podsjećaju i da je Hrvatska prva članica EU koja je za transpoziciju EU NIS2 direktive o mjerama za visoku zajedničku razinu kibernetičke sigurnosti donijela Zakon o kibernetičkoj sigurnosti.

Na konferenciji je predstavljen i prijedlog Uredbe o kibernetičkoj sigurnosti koja je upućena u javno savjetovanje, a koja će uz zakon činiti paket za uvođenje EU NIS2 direktive u nacionalno zakonodavstvo.

Konferenciju su uvodnim izlaganjima otvorili potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te zamjenik ravnatelja SOA-e Hrvoje Omrčanin.

Izvršni direktor Agencije EU za kibernetičku sigurnost (ENISA) Juhan Lepassaar upoznao je sudionike konferencije s ulogom i radom ENISA u potpori državama članicama EU, navode u priopćenju. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights