Andrij Jermak je rekao da je 66 zemalja i međunarodnih organizacija sudjelovalo na konferenciji, posvećenoj jednoj točki mirovnog plana ukrajinskog predsjednika za okončanje više od dvije i pol godine rata s Rusijom. Razgovori su bili usmjereni na buduće slučajeve eskalacije i agresije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij trebao bi predstaviti parlamentu ovog tjedna “plan pobjede”, dodatak mirovnom planu koji je izradio krajem 2022. u kojemu poziva na povlačenje ruskih snaga i vraćanje ukrajinskih granica iz 1991. Taj je plan bio temelj “mirovnog samita” održanog u Švicarskoj u lipnju.

Potrebna nam je obnovljena sigurnosna arhitektura temeljena na međunarodnom pravu i jačanju vlastitih obrambenih sposobnosti Ukrajine“, objavio je Jermak na službenoj web stranici ukrajinskog predsjednika. “Ovaj sustav trebao bi pokriti ne samo vojnu komponentu, već i sankcije, financijsku potporu, ulaganja i široku suradnju na raznim poljima“, dodao je. Jermak nije otkrio koje su zemlje sudjelovale na ovoj konferenciji, jednoj od pripremnih za nove samite.

Iran osudio nove sankcije EU-a i Britanije, niječe isporuku balističkih projektila Rusiji

Zelenskij je rekao da želi održati novi “svjetski samit” do kraja ove godine. Rusija nije bila pozvana na skup u Švicarskoj. Odbacila je rasprave sa samita u lipnju kao nevažne i rekla da neće prisustvovati takvom sastanku u budućnosti.

Zelenskij je prošli tjedan razgovarao o svom planu pobjede s europskim čelnicima i saveznicima Ukrajine te tražio dopuštenje za uporabu zapadnog dalekometnog oružja protiv ruskih ciljeva. Nije poznato puno detalja o planu. Zelenskij je rekao da nastoji ojačati Ukrajinu “i geopolitički i na bojnom polju” prije bilo kakvog dijaloga s Rusijom. – Hina.

Ozbiljna zabrinutost Vijeća sigurnosti zbog položaja mirovnih snaga UN-a u južnom Libanonu