Kada sam bio ministar obrane, sa mnom su bili najviši predstavnici Hrvatske vojske i normalno je da se njih pita za detalje koji možda saborskim zastupnicima u tom trenutku nisu jasni. Kundidov odlazak na sjednicu Odbora trebao bi s vojnog aspekta pojasniti angažman vojske”, kazao je Božinović.

Dodao je i kako nema nikakve istine u tezi da bi generali trebali donositi političke odluke. ”Vojska je depolitizirana, kao i policija. Međutim, kada govorite o radu vojske i policije, koga ćete pitati ako ne nekoga koji radi taj posao. Jedino je pitanje hoće li zastupnici donijeti odluku na temelju informiranog obrazloženja ili povjerovati nekoj laži”, dodao je.

Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović u ponedjeljak se obratio javnosti uoči donošenja odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju RH u NATO misiji NSATU, navodeći da je ministar obrane Ivan Anušić kao predlagatelj odluke dužan saborskim zastupnicima predstaviti i objasniti sve činjenice i aspekte misije, kako bi Hrvatski sabor imao cjelovitu informaciju prije donošenja odluke.

”Jedino predlagatelj ove odluke, dakle Vlada, odnosno Ministarstvo obrane, ima sve informacije – tehničke, ali prije svega one ključne političke. Nitko drugi”, poručio je Milanović.

Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka „Sve za nju“: Aktivna uloga liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može značajno pomoći u ranom otkrivanju malignih bolesti

Božinović komentirao optužbe na račun Šuice   

Sudjelujući na obilježavanju 5. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, Božinović je odgovorio na upit novinara hoće li se nastaviti politiziranja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) koja je na upit Vlade konstatirala kako ne raspolaže saznanjima da Vlada vodi ”veleizdajničku politiku” ili da ”izvršava naloge Bruxellesa”.

”Prema Ustavu RH, SOA je u situaciji da je dužna odgovoriti na pitanja s nekoliko instanci. Jedina moja opservacije zašto takvo pitanje nije postavljeno nakon što je SOA-i upit poslao SDP”, rekao je Božinović referirajući se na predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića koji je izvijestio da je od SOA-e dobio negativan odgovor na pitanje jesu li točne informacije da Rusi financiraju predizbornu kampanju predsjednika Zorana Milanovića.

Božinović je komentirao i napise njemačkih medija da povjerenica EU za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica od 2020. do 2023. godine nije prijavila najmanje 19 sastanaka s lobističkim organizacijama i tvrtkama na službenoj stranici Europske komisije.

”Nije neuobičajeno da se, kada su u pitanju izbori, plasiraju različite informacije. Ono što je meni poznato da Europska komisija ima jasna pravila o sastancima koji se moraju prijaviti i koji se ne moraju prijaviti. Siguran sam da je Dubravka Šuica kao političarka i kao europska povjerenica svjesna svih obveza i nema dvojbi da ih se pridržava”, rekao je.

Ministar se osvrnuo i na Zakon o strancima prema kojem će strani radnici morati upisivati svoju stručnu spremu. Rekao je da je cilj povećati transparentnost cijelog procesa kako bi se on što bolje regulirao. – Hina.

VIDEO/ Milanović pojasnio razloge svoje odluke o zabrani dolaska na sjednicu Odbora za obranu načelniku Glavnog stožera Kundidu