Home Svijet Mađarska, Slovačka i Srbija obećale nastavak borbe protiv ilegalnih migracija, za to im trebaju EU novci

Mađarska, Slovačka i Srbija obećale nastavak borbe protiv ilegalnih migracija, za to im trebaju EU novci

by Kristina B

Mađarska, Slovačka i Srbija nastavit će zajedničke napore čija je svrha staviti pod kontrolu nezakonite migracije u zemlje Europske unije, poručili su u utorak njihovi čelnici, dodavši da će za ostvarenje tog cilja biti potrebna veća sredstva EU-a.

Na sastanku u slovačkome gradu Komarnu na mađarskoj granici, čelnici su govorili o svojim nastojanjima da se smanji broj migranata, uglavnom s Bliskog istoka i Afrike, koji su došli takozvanom balkanskom rutom.

“Ove je godine u Srbiji 80 posto manje migranata nego prošle”, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa slovačkim i mađarskim kolegama, Robertom Ficom i Viktorom Orbanom.

Orban je kazao da bi, prije nego što se nekome dopusti ulazak u EU, trebalo procijeniti njegov zahtjev za azilom. Kazao je i da jedino ovakav model, kakav se koristi u Mađarskoj, djeluje protiv ilegalnih migranata. Smatra da bi rješenje mogli biti takozvani ‘hot spotovi’ postavljeni u posljednjim sigurnim zemljama za migrante, primjerice u Africi.

Anušić: SDP imao klasificirane podatke, tu ima posla i za SOA-u

Vučić je rekao da Srbija nikada neće pristati na takve ‘hot spotove’ za ilegalne migrante na svome teritoriju.

Broj ilegalnih prelazaka u prvih devet mjeseci 2024. na zapadnom je Balkanu pao na nešto manje od 17.000, oko 79 posto manje nego prošle godine, podaci su granične agencije Frontex.

Domaćin samita, slovački predsjednik Fico je borbu protiv ilegalne migracije nazvao apsolutnim prioritetom, kazavši da nezakonita migracija negativno utječe na Europu.

“Glavna tema današnjeg razgovora je planiranje sljedećeg proračuna EU-a nakon 2027., u sklopu kojega moramo inzistirati na tomu da se znatan dio proračuna izdvoji za borbu protiv nezakonitih migracija koje nam ozbiljno prijete”, rekao je. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights