HDZ-ov Josip Đakić poručio je da će oni koji će glasati protiv te “beznačajne misije” – koja je dijametralno suprotna od operacija koje su naši časnici, dočasnici i vojnici provodili, pokazuju nerazumijevanje vojske, ciljeva i današnje potrebe.

“Današnja potreba je više nego ikada pomoć Ukrajini, kao što je bila i prijašnja da ih obučavamo na našem teritoriju. Ni to niste dozvolili. Danas ne dozvoljavate ni da dva časnika u rangu bojnika budu u  Wiesbadenu u Njemačkoj i da koordiniraju iz jednog centra slanje pomoći”, rekao je Đakić, pozvavši zastupnike na razum i da ne budu na “krivoj strani povijesti”.

Na to mu je SDP-ov Ivan Račan poručio – ako je to beznačajna misija, zbog čega sve ovo. “Cijeli dan u Saboru zbog, kako vi kažete, beznačajne misije. Imamo različito mišljenje o ovome”, kazao je.

Sandra Benčić (Klub Možemo!) podsjetila je da je premijer Andrej Plenković danima govorio da se misija odvija isključivo na teritoriju zemalja saveznica, a što je na njihove upite nebrojeno puta ponovio i ministar obrane Ivan Anušić.

Benčić: Plenković je taj koji izlazi van s klasificiranom informacijom

No, Plenković je danas rekao da to nije baš točno jer će jedan dio misije biti i na teritoriju Ukrajine.  “On je taj koji izlazi van sa informacijom za koju je još jučer tvrdio da je klasificirana i da je nebitna. Danas je postala neklasificirana i bitna”, kazala je Benčić.

Predstavnici vladajućih i oporbe i nakon višesatne rasprave ostali su na suprotnim stranama.

Mostov Miro Bulj rekao je da je Hrvatska jedina država koja je prije dvije godine izravno napadnuta dronom koji je pao nedaleko studentskog doma u Zagrebu. Smatra da dokumenti samo potvrđuju kako misija NSATU nije mirovna nego “ratna misija” te se njome izravno uvlači hrvatski narod i vojsku u sukob i “stavlja Hrvatsku kao metu”.

Naveo je i da se premijer Plenković javno hvali da je oko 300 milijuna eura dao za oružje Ukrajini, ocijenivši kako time “postajemo legitiman cilj”. Poručio je kako ne bi trebali biti predvodnici tog rata, već miritelji. “Mi bi trebali biti za mir jer znamo što je rat uzrokovao na ovim područjima”, kazao je.

Puljak: Vladajućih raspravu prikazuju kao lažnu dilemu – ili ste za Ukrajinu ili za Putina

Marijana Puljak (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjevera) rekla je kako svi žele pomoći Ukrajini da se obrani od ruske agresije. No, upozorila je, ono što danas gledaju je manipulacija od strane vladajućih koji raspravu žele prikazati kao lažnu dilemu – ili ste za Ukrajinu ili za Putina. “To je opasna i neodgovorna retorika koja pokušava ocrniti svakoga tko se ne slaže s konkretnim prijedlogom. Pravi problem nije podrška Ukrajini nego način na koji se odluka pokušava nametnuti”, smatra. Drži kako se tu radi o političkoj farsi kojoj je cilj izazivati sukob s predsjednikom Republike i poniziti oporbu a ne ozbiljno pomoći Ukrajini.

Za razliku od oporbe, Tomislav Josić (Klub Domovinskog pokreta) rekao je da slanjem dva časnika u zapovjedni centar u Wiesbaden ne bi direktno ušli u rat s Rusijom jer smo i prije dvije godine dali potporu Ukrajini i osudili rusku agresiju. “Zauzeli smo stav protiv Rusije i ne možemo tvrditi da smo neutralni glede sukoba”, rekao je.

Glasovanje o slanju časnika u njemački Wiesbaden, u misiju NSATU najavljeno je za petak. Za slanje časnika potrebna će biti dvotrećinska većina‘. Već tri tjedna traju rasprave o sudjelovanju Oružanih snaga RH u NSATU. – Hina.

VIDEO Branka Lozo: Novija povijest Hrvatske započinje s Domovinskim ratom.